ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Σολτς: Η Ρωσία στέκεται μόνη με την επιθετικότητά της

Ουκρανία - Σολτς: Η Ρωσία στέκεται μόνη με την επιθετικότητά της
«Είμαι σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, εδώ και μήνες και θα προωθήσω για ακόμη μια φορά τη θέση μας και την άποψή μας για αυτό τον πόλεμο», είπε ο Όλαφ Σολτς AP

Ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπογράμμισε σήμερα τη σταθερή υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και τόνισε ότι εργάζεται για την ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας κατά της Ρωσίας σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Προσπαθούμε να καταστήσουμε σαφές σε διεθνές επίπεδο ότι η Ρωσία στέκεται μόνη στον κόσμο με την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας», ανέφερε ο Σολτς στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στηνΟυκρανία, λίγο πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσκεψη στην Ινδία.

«Είμαι σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, εδώ και μήνες και θα προωθήσω για ακόμη μια φορά τη θέση μας και την άποψή μας για αυτό τον πόλεμο», είπε.

Να μην υπάρχουν αυταπάτες για τη θέση της Κίνας

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προχώρησε σε ένα αιχμηρό σχόλιο γύρω από τη θέση που κρατάει η Κίνα από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Κίνα που τελευταία επιχειρεί να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση κατά της Ρωσίας και κανείς δεν θα πρέπει να τρέφει «αυταπάτες».

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την Κίνα, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει θέση εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ZDF.

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Το Πεκίνο υποσχέθηκε να δώσει στην δημοσιότητα το σχέδιό του αυτή την εβδομάδα, κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε παράδοση κινεζικών όπλων στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτού του πολέμου.

«Έκανα σαφές στην τελευταία συνάντησή μου με Κινέζους αξιωματούχους ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αυτήν την εβδομάδα την Κίνα ότι εξετάζει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ