G7: Μέτρα κατά των χωρών που στηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία
Την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα ουκρανικά εδάφη ζήτησε την Παρασκευή (24/2) η G7, εκφράζοντας την «αταλάντευτη» στήριξή της στην Ουκρανία «για όσο διάστημα χρειαστεί». Μάλιστα, στο τελικό ανακοινωθέν της η Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών καλεί τη Ρωσία «να τερματίσει την επίθεση» και να αποσυρθεί «αμέσως».
Τονίζει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ούτε της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.
Η G7 προειδοποιεί επίσης ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» θα έχει σοβαρές συνέπειες».
Αναφέρει παράλληλα, ότι θα λάβει μέτρα εναντίον τρίτων χωρών που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Καλούμε τις τρίτες χώρες ή άλλους διεθνείς παράγοντες που επιδιώκουν να αποφύγουν ή να υπονομεύσουν τα μέτρα μας να σταματήσουν να παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κόστος. Για να αποτρέψουμε αυτή τη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, αναλαμβάνουμε ενέργειες εναντίον παραγόντων τρίτων χωρών που παρέχουν υλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Η G7 είπε επίσης ότι θα επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι θα εμποδίσει τη Μόσχα να βρει νέους τρόπους για να αποκτήσει προηγμένα υλικά και τεχνολογία, καθώς και στρατιωτικό και βιομηχανικό εξοπλισμό. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία «θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Επίσης, ανέφερε ότι θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα σε βάρος του οικονομικού τομέα της Ρωσίας ώστε «να υπονομεύσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον παράνομο πόλεμο».
Η G7 αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πόλεμος Ουκρανία: Διαδηλώσεις από χιλιάδες πολίτες ανά την Ευρώπη υπέρ της ειρήνης
Βρέθηκαν 1.000 βόμβες στον βυθό του λιμένα Θεσσαλονίκης - «Παγώνει» ο 6ος προβλήτας του ΟΛΘ
14:06
Μπακογιάννη σε Αναγνωστοπούλου για δημοσίευμα WSJ: Καμία δύναμη δεν μπορεί να επιλέξει κυβερνήσεις
14:00
Α. Νέστορα: Ήθελαν να σκοτώσουν, ο σκοπός ήταν ξεκάθαρος - Θέλουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση 100%
13:48
Μαζωνάκης: Έγγραφο ντοκουμέντο φέρνει στο φως τι σημαίνουν τα alarm κατά την πλασμαφαίρεση
13:38