ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Όχι» στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο

Μπάιντεν: «Όχι» στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο
«Δεν χρειάζονται F-16 τώρα. Το αποκλείω για την ώρα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία (AP Photo/Evan Vucci, Pool)

«Δεν χρειάζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 στον πόλεμο με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (24/02) προσθέτοντας πως αποκλείει την αποστολή στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία επί του παρόντος. 

Τη δήλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

«Δεν χρειάζονται F-16 τώρα. Το αποκλείω για την ώρα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι «δεν είναι λογικό η Κίνα να διαπραγματευτεί την έκβαση της σύρραξης.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ιδέα πως η Κίνα θα αναλάβει να διαπραγματευτεί την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι «λογική», μετά τη δημοσιοποίηση κειμένου θέσεων από την κινεζική διπλωματία για την ένοπλη σύρραξη.

Με δεδομένο ότι «το επαινεί ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;» δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.

«Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν», συνέχισε.

«Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική», επέμεινε.

Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (24/02) από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων καλεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ προειδοποιεί εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Το κείμενο γενικότερα επαναλαμβάνει ήδη διατυπωμένες θέσεις της Κίνας αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε τον πόλεμο, που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», την 24η Φεβρουαρίου 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ