ΚΟΣΜΟΣ

Η Λευκορωσία υπολογίζει πως διαθέτει 1,5 εκατομμύριο στρατεύσιμους

Η Λευκορωσία υπολογίζει πως διαθέτει 1,5 εκατομμύριο στρατεύσιμους
Η κυβέρνηση του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκάσενκα επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει το έδαφος της ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η Λευκορωσία, ένα μικρό κράτος και σύμμαχος της Ρωσίας που γειτονεύει με την εμπόλεμη Ουκρανία, υπολογίζει σε 1,5 εκατομμύριο τους στρατεύσιμους της, πέραν του προσωπικού των επαγγελματικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

«Οι οργανωτικές δομές, εκτός ενόπλων δυνάμεων, θα διέθεταν περίπου ως και 1,5 εκατ. ανθρώπους σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου και μετατροπής της οικονομίας σε πολεμική οικονομία», σημείωσε ο γραμματέας του λευκορωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Αλεξάντρ Βόλφοβιτς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Η Λευκορωσία έχει πληθυσμό 9,3 εκατ. κατοίκων. Ο επαγγελματικός στρατός της έχει περίπου 48.000 μέλη και η συνοριακή φρουρά αριθμεί άλλα περίπου 12.000 μέλη, σύμφωνα με την έκθεση Στρατιωτική Ισορροπία 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Η κυβέρνηση του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκάσενκα υποστηρίζει αυτήν του ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο που έχει διεξάγει με την Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου 2022, επιτρέποντας ιδίως στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει το έδαφος της χώρας για τις επιχειρήσεις του και για να εκπαιδεύει επίστρατους.

Το Μινσκ αποφάσισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να σχηματιστεί νέα δύναμη «εθελοντών», που θα αριθμεί ως και 150.000 μέλη. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως θα εμπλακεί σε πόλεμο μόνο σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ