ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία οργανώνει σύνοδο με τους ΥΠΕΞ της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας

Η Ρωσία οργανώνει σύνοδο με τους ΥΠΕΞ της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας
Τον Δεκέμβριο οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας διεξήγαγαν συνομιλίες σχετικά με τη συριακή κρίση στη Μόσχα AP Photo

Βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με σκοπό να οργανωθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο TASS.

«Στην ατζέντα βρίσκεται τώρα η οργάνωση συνάντηση των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών σε τετραμερή βάση», είπε ο κ. Μπογκντάνοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τον Δεκέμβριο οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Συρίας διεξήγαγαν συνομιλίες σχετικά με τη συριακή κρίση στη Μόσχα.

G20: Η Μόσχα κατηγορεί την Δύση για αποσταθεροποίηση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση ότι «αποσταθεροποίησε» τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 που έγινε στην Ινδία, προσπαθώντας να «εκβιάσει» ένα κοινό ανακοινωθέν για την Ουκρανία, κάτι που δεν συνέβη λόγω διαφωνιών.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εργασίες της G20 συνεχίζουν να αποσταθεροποιούνται από τη συλλογική Δύση και να χρησιμοποιούνται με αντιρωσικό και καθαρά συγκρουσιακό τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την Μόσχα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η G7 «διατάραξαν την υιοθέτηση συλλογικών αποφάσεων» προσπαθώντας να επιβάλουν μια «υπαγόρευση» μέσω «σαφούς εκβιασμού» ώστε η ερμηνεία τους για τη σύγκρουση στην Ουκρανία να εμφανίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της ότι εξέδωσαν «τελεσίγραφα» σε «πολλές αντιπροσωπείες».

«Προτρέπουμε τη συλλογική Δύση να αποκηρύξει την καταστροφική της πολιτική το συντομότερο δυνατό, για να συνειδητοποιήσει τις αντικειμενικές πραγματικότητες ενός πολυπολικού κόσμου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 καταδίκασαν με δριμύτητα την Μόσχα για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και μόνο η Κίνα και η Ρωσία αρνήθηκαν να υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

Η Ινδία, προεδρεύουσα της G20, ήταν απρόθυμη σε αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά οι δυτικές χώρες απείλησαν ότι δεν θα υπογράψουν κείμενο που δεν θα περιελάμβανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Η έλλειψη πλήρους συναίνεσης μεταξύ των μελών της G20 είχε ως αποτέλεσμα η Ινδία να εκδώσει ως προεδρεύουσα περίληψη με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και τις διαφωνίες που εκφράσθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ