ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ανακοινώνει τώρα μόλις επτά θανάτους λόγο Covid-19

Η Κίνα ανακοινώνει τώρα μόλις επτά θανάτους λόγο Covid-19
Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν στα σπίτια τους, ενώ οι γιατροί αποθαρρύνονται να καταγράφουν ότι η COVID-19 ήταν η αιτία θανάτου στις γνωματεύσεις τους (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Η Κίνα κατέγραψε 7 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στα νοσοκομεία της το χρονικό διάστημα από τη 17η ως την 23η Φεβρουαρίου, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο (25/02).

Ο αριθμός των θανάτων υποχώρησε κατακόρυφα, από τους 4.273 σε ημερήσια βάση την 4η Ιανουαρίου στο μηδέν την Πέμπτη, κατά την ίδια πηγή.

Το κέντρο ανέφερε πως όλα τα κρούσματα του SARS-CoV-2 από τον Δεκέμβριο έχει διαπιστωθεί πως οφείλονταν σε υποπαραλλαγές της Όμικρον, το 60% στην BA.5.2.48 και σχεδόν το 29% στην BF.7.14.

Τόνισε ακόμη πως έχουν εντοπιστεί 22 τοπικές μεταλλάξεις που προκαλούν «ανησυχία», ανάμεσά τους ένα κρούσμα της XBB.1 και πέντε κρούσματα της XBB.1.5.

Η κινεζική πολιτική ηγεσία ανακήρυξε νωρίτερα αυτό τον μήνα τη «νίκη» της επί της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εκφράζοντας ικανοποίηση διότι όπως διαβεβαίωσε καταγράφει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες θνητότητας της COVID-19 παγκοσμίως, ωστόσο, ειδικοί σε άλλες χώρες αμφισβητούν την αξιοπιστία των δεδομένων που δίνει στη δημοσιότητα το Πεκίνο, ακόμη περισσότερο διότι ο νέος κορονοϊός επιτράπηκε να εξαπλωθεί σ’ όλη τη χώρα έπειτα από τρία χρόνια που εφαρμοζόταν πολιτική πλήρους εξάλειψής του.

Η κινεζική κυβέρνηση τερμάτισε απότομα την πολιτική εξάλειψης του SARS-CoV-2 στις αρχές Δεκεμβρίου, ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερων χωρών της Δύσης και προχωρώντας στο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας της. Έκτοτε, σύμφωνα με εκτίμηση που έκανε κινέζος επιστήμονας τον περασμένο μήνα, μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό έως και το 80% του πληθυσμού της.

Παρά τα δημοσιεύματα για ασφυκτικά γεμάτες μονάδες εντατικής θεραπείας και γραφεία κηδειών που αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν, οι κινεζικές αρχές μίλαγαν επίσημα στα μέσα του μήνα για κάπου 80.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στα νοσοκομεία σε δυο μήνες.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ πιο βαρύς: πολλοί ασθενείς πεθαίνουν στα σπίτια τους, ενώ οι γιατροί αποθαρρύνονται να καταγράφουν ότι η COVID-19 ήταν η αιτία θανάτου στις γνωματεύσεις και στα πιστοποιητικά που εκδίδουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ