ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Die Welt: Πού θα φθάσει ο Πούτιν - Αποκαλυπτική έκθεση μυστικών υπηρεσιών

Ουκρανία - Die Welt: Πού θα φθάσει ο Πούτιν - Αποκαλυπτική έκθεση μυστικών υπηρεσιών
Η Ρωσία διατηρεί το πυρηνικό χαρτί πάνω στο τραπέζι για να τρομάξει τη Δύση αναφέρεται στην έκθεση Vladimir Smirnov / TASS News Agency Host Pool Photo via AP

Τους στρατηγικούς στόχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία αποκαλύπτει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Εσθονίας που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στην έκθεση επίσης που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, αποκαλύπτονται στοιχεία για τη συνεργασία της Μόσχας με το Πεκίνο και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Deutsche Welle έχει ως εξής:

Μια σπάνια έκθεση των καλά πληροφορημένων μυστικών υπηρεσιών της Εσθονίας EFSI βγάζει στο φως η εφημερίδα Die Welt. Αφορά στους στρατηγικούς στόχους του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, τη συνεργασία της Μόσχας με το Πεκίνο και την πυρηνική απειλή.

Τίτλος της έκθεσης: «Διεθνής Ασφάλεια και Εσθονία 2023». Σύμφωνα με τους συντάκτες «στόχος της Μόσχας είναι η στρατιωτική και πολιτική συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Η Ρωσία του Πούτιν εκκινεί από την υπόθεση ότι η αντοχή αντίστασης του Κιέβου και η στήριξη της Δύσης μάλλον θα καταρρεύσουν νωρίτερα από την ανθεκτικότητα της ίδιας της Ρωσίας».

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει κατεχόμενα εδάφη.

«Εικάζεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθίσει μια εξαντλημένη Ουκρανία. Και κατά τις διαπραγματεύσεις η Ρωσία αναμένει ότι θα μπορεί να θέσει τους όρους της και να εξέλθει ως νικήτρια».

Ποιος είναι όμως ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας;

Σύμφωνα με την έκθεση «ακόμη και μετά από μια πιθανή ήττα της Ουκρανίας παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος:

Η υποταγή της Ουκρανίας, η διάβρωση της ενότητας της Δύσης και ο μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Η Ρωσία στρέφει τους πόρους της σε διπλωματικό επίπεδο από τη Δύση προς άλλες περιοχές του κόσμου. Βασικός στόχος απέναντι στη Δύση είναι να καταστρέψει την ενότητά της, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεγγύης στην υιοθέτηση κυρώσεων».

Σε ό,τι αφορά στη χρήση πυρηνικών όπλων οι συγγραφείς της έκθεσης το θεωρούν απίθανο «λόγω αφενός της διεθνούς αντίθεσης, και αφετέρου, της χαμηλής αποτελεσματικότητάς τους… αλλά η Ρωσία διατηρεί το πυρηνικό χαρτί πάνω στο τραπέζι για να τρομάξει τη Δύση και να αποθαρρύνει δυτικές χώρες από το να βοηθήσουν την Ουκρανία».

Σε ό,τι αφορά τέλος στη ρωσο-κινεζική συνεργασία «η Κίνα εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία συνασπισμού ομοϊδεατών της, και η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο στις κινεζικές προσπάθειες επίτευξης αυτού του στόχου. Αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται από όλους εκείνους που θέλουν να βλέπουν σημάδια επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Πράσινο ελιάς, το χρώμα της νίκης

Πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος επέτρεψε σε τηλεοπτικό συνεργείο να τραβήξει εικόνα από την γκαρνταρόμπα του με ρούχα αποκλειστικά πράσινου χρώματος της ελιάς. Στην αριστερή πλευρά όμως βρίσκονταν κι ένα μαύρο κουστούμι μέσα σε διαφανές πλαστικό, ολόφρεσκο από το καθαριστήριο.

«Για την ημέρα της νίκης" όπως είπε. "Το πράσινο χρώμα ελιάς έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του" επισημαίνει το RedaktionsNetzwerk Deutschlands (RND). "Ο πρόεδρος Ζελένσκι θέλει να δώσει την εικόνα του πολεμιστή στο πλευρό των στρατιωτών του. Πόσοι ακριβώς εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους, δεν έχει γίνει γνωστό. Αλλά είναι σαφές ότι είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, όπως δήλωσαν στο περιοδικό Times, από 80.000 έως100.000 έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί".

Στο ίδιο δημοσίευμα δίδονται πληροφορίες γύρω από το πώς μια τράπεζα σπέρματος μεταβάλλεται σε μια λεγόμενη «εγγύηση αναπαραγωγής» για τους στρατιώτες. «Λόγω των πολλών απωλειών στον πόλεμο και του κινδύνου, στον οποίο εκτίθενται κάθε μέρα οι στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, μπορούν να καταψύξουν το σπέρμα τους δωρεάν. Εάν ο σύζυγος σκοτωθεί στον πόλεμο ή μετά από πιθανό τραυματισμό δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσει, να μπορεί η σύζυγός του να κυοφορήσει το παιδί τους. Και όπως με όλες τις άλλες ασφάλειες ελπίζει κανείς να μην χρειαστεί ποτέ να κάνει χρήση" σημειώνει ο αρθρογράφος.

Γερμανικό «φλερτ» με τις Ινδίες

Οι Ινδίες για τη γερμανική κυβέρνηση έχουν μετατραπεί σε νέα «χώρα του πόθου», όπως την αποκαλεί η Süddeutsche Zeitung. Xθες Κυριακή ο καγκελάριος Σολτς ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ βρίσκονταν επίσης εκεί για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20 και την επόμενη εβδομάδα καταφθάνει και η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Το γερμανικό ενδιαφέρον είναι προφανές. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, σε λίγα χρόνια η χώρα θα ξεπεράσει την Κίνα σε αριθμό κατοίκων και η Γερμανία χρειάζεται νεαρής ηλικίας εργατικό δυναμικό.

Αλλά παράλληλα η Γερμανία θέλει να αποτελέσει πολιτικό, οικονομικό και επενδυτικό αντίβαρο απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, ενώ ενδιαφέρεται και για μια παραγγελία 6 υποβρυχίων γερμανικής κατασκευής. Το ότι το Νέο Δελχί ανήκει ανάμεσα στις 32 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ σε βάρος της Ρωσίας, φαίνεται να έχει μπει για το Βερολίνο σε δεύτερο πλάνο. Μεμπτόν; Καθόλου, κατά την εφημερίδα Rhein-Neckar-Zeitung. Και εξηγεί γιατί: "Είναι φυσιολογικό να κάνεις μπίζνες με χώρες που τα συμφέροντά τους συμπίπτουν μόνο μερικώς με τα δικά σου. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες ευλογίες της παγκοσμιοποίησης, όταν αυτά τα κοινά οικονομικά συμφέροντα μπορούν να γεφυρώσουν τα πολιτικά χάσματα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό λειτούργησε και με τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία. Γι' αυτό και η συζήτηση αναζήτησης ευθυνών με την κατηγορία ότι το ντιλ με τον Πούτιν για το φυσικό αέριο ήταν η αρχή όλων των δεινών, δεν έχει νόημα. Όχι, δεν ήταν (η αρχή όλων των δεινών)» υπογραμμίζει εμφατικά ο σχολιαστής. «Μόνο ο πόλεμος του Πούτιν είναι κακός. Εάν η γερμανική κυβέρνηση το βλέπει αλλιώς, θα έπρεπε μάλλον να μην συναλλάσσεται με τις Ινδίες ή την Κίνα. Και σίγουρα όχι με το Κατάρ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ