ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Έλληνας μαέστρος και βυζαντινή μουσική στην τελετή στέψης

Βασιλιάς Κάρολος: Έλληνας μαέστρος και βυζαντινή μουσική στην τελετή στέψης
Η επίσημη τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου 2023, στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο AP / Victoria Jones

Με τη στέψη του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Καρόλου, να πλησιάζει και τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις, φαίνεται πως ο ίδιος έδωσε εντολή η μουσική της τελετής να είναι ορθόδοξη, βυζαντινή και ο Μαέστρος Έλληνας, ως φόρο τιμής προς τον πατέρα του Φίλιππο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας «Cappella Romana», για την τελετή επιλέχθηκε το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble).


«Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία για αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που ήταν και αυτός γεννημένος στην Κέρκυρα. Να τιμήσει τον πατέρα του με ελληνική ψαλμωδία» δήλωσε ο Αλέξανδρος Λίγκας.

Ο Βασιλιάς Κάρολος, επέλεξε ως μαέστρο της χορωδίας τον ίδιο καθώς «στο αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν αυτή την εντολή από τον βασιλιά, ότι είχε αυτό το αίτημα που ήθελε ελληνορθόδοξη μουσική, αλλά ήρθαν σε επαφή με μένα σαν ερευνητής της ορθόδοξης μουσικής. Δηλαδή να βρούμε κάποιο τρόπο να ικανοποιήσουμε αυτό το αίτημα».

Υπενθυμίζεται ότι, η επίσημη τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου 2023, στο Αββαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως έχουν ανακοινώσει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ