ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Λύθηκε ο γρίφος της μουμιοποιημένης «γοργόνας» - Τι έδειξε η ανάλυση

Ιαπωνία: Λύθηκε ο γρίφος της μουμιοποιημένης «γοργόνας» - Τι έδειξε η ανάλυση
Αυτοί που κατασκεύασαν την γοργόνα - μούμια ήθελαν να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι είχε θεραπευτικές ικανότητες Screen Grab / YouTube

Nεότερη ανάλυση μιας μουμιοποιημένης «γοργόνας» που βρέθηκε σε έναν ιαπωνικό ναό το 2022 αποκάλυψε από τι ακριβώς είναι φτιαγμένη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη γοργόνα , μήκους 30,5 εκατοστών, να βρίσκεται σε ένα σφραγισμένο ξύλινο κουτί μέσα σε έναν ιαπωνικό ναό, στην επαρχία Οκαγιάμα. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές νόμιζαν ότι ήταν κούκλα φτιαγμένη από τον κορμό και το κεφάλι ενός πιθήκου ραμμένο στο σώμα ενός αποκεφαλισμένου ψαριού. Μάλιστα πρίν αποθηκευτεί, είχε εκτεθεί σε μια γυάλινη βιτρίνα στον ναό για να προσεύχονται οι επισκέπτες.

Θυμίζει κάπως το Ningyo, το μυθικό πλάσμα από την ιαπωνική μυθολογία που έμοιαζε με ψάρι, είχε ανθρώπινο κεφάλι και θεωρείτο ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Ένα γράμμα μέσα στο κουτί όπου ήταν τοποθετημένη, έγραφε ότι αλιεύτηκε από ψαρά μεταξύ του 1736 και 1741, αλλά πιθανότατα δημιουργήθηκε δεκαετίες μετά από αυτές τις ημερομηνίες προφανώς για να πουληθεί σε εύπορους ως αντικείμενο για να βελτιώσουν την υγεία τους ή να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνών Kurashiki (KUSA) στην Ιαπωνία έλαβαν τη γοργόνα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 (με την άδεια των ιερέων του ναού) και άρχισαν να μελετούν το απόκοσμο τεχνούργημα χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνικές, όπως σάρωση με ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία, ραδιοχρονολόγηση, ηλεκτρονική μικροσκοπία και ανάλυση DNA.

Τα αποτελέσματα των μελετών σύμφωνα με το livescience.com έδειξαν ότι ο κορμός της γοργόνας δεν ανήκε σε μαϊμού, αλλά είχε κατασκευαστεί κυρίως από ύφασμα, χαρτί και βαμβάκι που συγκρατούνταν από μεταλλικές καρφίτσες οι οποίες ξεκινούσαν από το λαιμό και κατέληγαν στο κάτω μέρος της πλάτης.

Είχε επίσης βαφτεί με μια πάστα από μείγμα άμμου και κάρβουνου. Ωστόσο, ο κορμός ήταν καλυμμένος με στοιχεία που είχαν αφαιρεθεί από άλλα ζώα.

Τρίχες θηλαστικών και δέρμα ψαριού κάλυπταν τμήματα των χεριών, των ώμων, του λαιμού και των μάγουλων.

Το σαγόνι και τα δόντια της γοργόνας πιθανότατα προέρχονταν από ένα αρπακτικό ψάρι, ενώ τα νύχια της ήταν κατασκευασμένα από κερατίνη, που σημαίνει ότι προέρχονταν από ένα πραγματικό αλλά άγνωστο σε εμάς ζώο.

Το κάτω μέρος της γοργόνας προέρχεται από ένα ψάρι που μοιάζει με μυλοκόπι. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξάγουν πλήρες DNA από τη γοργόνα, αλλά η ραδιοχρονολόγηση των λεπιών έδειξε ότι μπορεί να κατασκευάστηκε στις αρχές του 1800.

Η νέα ανάλυση έδειξε επίσης ότι αυτοί που κατασκεύασαν την γοργόνα ήθελαν να ξεγελάσουν τον κόσμο και να τον κάνουν να πιστέψει ότι τα Ningyo είχαν όντως θεραπευτικές ικανότητες, έγραψαν οι ερευνητές. Δείχνει επίσης ότι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να την φτιάξουν.

Στην Ιαπωνία έχουν βρεθεί άλλες 14 «γοργόνες» τις οποίες η ομάδα ελπίζει να μελετήσει σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ