ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ανώτατο Δικαστήριο η παραγραφή φοιτητικών δανείων του Μπάιντεν

Στο Ανώτατο Δικαστήριο η παραγραφή φοιτητικών δανείων του Μπάιντεν
Η Κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα κάνει χρήση του νόμου των «Ηρώων» που ψηφίστηκε το 2003 AP Photo

Η υπόθεση της παραγραφής του ποσό ρεκόρ των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βαραίνουν τις πλάτες περισσότερων από 40 εκατομμυρίων δανειοληπτών – φοιτητών παραπέμφθηκε στο ανώτατο δικαστικό όργανο των ΗΠΑ. 

Οι 9 δικαστές που συνθέτουν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καλούνται να αποφασίσουν από την μία εάν οι ενστάσεις 6 Πολιτειών που έχουν Ρεπουμπλικάνους Κυβερνήτες αλλά και αυτή μίας εισπρακτικής εταιρείας έχουν νομική βάση και σε δεύτερο χρόνο εάν η Κυβέρνηση Μπάιντεν έχει το νομικό έρεισμα να στηρίξει σε νόμο του 2003 την συγκεκριμένη παραγραφή χρεών.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα κάνει χρήση του νόμου των «Ηρώων» που ψηφίστηκε το 2003 και σύμφωνα με τον οποίο είναι δυνατή η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αλλά και παραγραφής χρεών σε φοιτητές – σπουδαστές που έχουν προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο κόστος σπουδών. Ο συγκεκριμένος νόμος υπογραμμίζει πως για να ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος νόμος θα πρέπει να συντρέχουν κοινά αποδεκτοί – ομοσπονδιακοί λόγοι ανωτέρας βίας ή έκτακτης ανάγκης. Το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου αναφέρει πως η πανδημία ήταν μία χωρίς προηγούμενο έκτακτη ανάγκη και πως ειδικά οι άνθρωποι από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα επλήγησαν όσο ποτέ στο παρελθόν.

Σημειώνεται πως ακόμη 8 πολιτείες είχαν προσφύγεις το Ανώτατο Δικαστήριο για τον ίδιο λόγο αλλά οι υποθέσεις τους δεν προχώρησαν ποτέ καθώς οι Ανώτατοι Δικαστές της χώρας έκριναν πριν από έναν χρόνο πως δεν υπήρχε νομικό έρεισμα.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο «μπλοκάρει» την ενίσχυση προς τα φοιτητικά δάνεια η Κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την πλειοψηφία που διαθέτει στη Γερουσία και να προωθήσει νέο σχέδιο ομοσπονδιακού νόμου στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι «ενστάσεις» του Δικαστηρίου. Πηγές από το περιβάλλον Μπάιντεν αναφέρουν πως η δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου από το 2020 για παραγραφή φοιτητικών χρεών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ