ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση γύρω από το Μπαχμούτ

Πόλεμος Ουκρανία: Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση γύρω από το Μπαχμούτ
Η Ρωσία προσπαθεί να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών προς την πόλη, θέατρο μερικών από τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου, και να τους αναγκάσει να παραδοθούν ή να υποχωρήσουν (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

«Εξαιρετικά τεταμένη» είναι η κατάσταση γύρω από τη Μπαχμούτ, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία την οποία οι Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν από το καλοκαίρι, παραδέχθηκε σήμερα, Τρίτη (28/2) ο διοικητής του ουκρανικού στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι, καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του.

«Η κατάσταση γύρω από τη Μπάχμουτ είναι εξαιρετικά τεταμένη», δήλωσε ο Σίρσκι. «Παρά τις σημαντικές απώλειες, ο εχθρός έχει στείλει τις πιο καλά προετοιμασμένες μονάδες της Wagner, οι οποίες προσπαθούν να σπάσουν την άμυνα των στρατευμάτων μας και να περικυκλώσουν την πόλη», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης.

Η Ρωσία προσπαθεί να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών προς την πόλη, θέατρο μερικών από τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου, και να τους αναγκάσει να παραδοθούν ή να υποχωρήσουν.

Η κατάληψη της Μπάχμουτ θα προσφέρει στη Ρωσία την πρώτη μεγάλη της νίκη εδώ και περισσότερο από έξι μήνες και θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάληψη των εναπομεινάντων αστικών κέντρων του Ντονμπάς.

Ο στρατός της Ουκρανίας είχε επισημάνει νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή της Μπάχμουτ και βομβαρδίζει οικισμούς γύρω από την πόλη.

«Στη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, οι στρατιώτες μας απώθησαν περισσότερες από 60 επιθέσεις του εχθρού», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο ουκρανικός στρατός αναφερόμενος στη Μπάχμουτ και τις γύρω περιοχές.

«Το νότιο τμήμα της Μπάχμουτ είναι η μοναδική περιοχή που μπορεί να θεωρηθεί υπό ουκρανικό έλεγχο. Σε όλες τις άλλες περιοχές η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», σχολίασε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεχ Ζντάνοφ. «Είναι αδύνατο να πει κανείς πού είναι η γραμμή του μετώπου», πρόσθεσε.

Ανοιχτή σε συνομιλίες η Μόσχα

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τη θέση του σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, όμως οι νέες «εδαφικές πραγματικότητες» δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν θα απαρνηθεί ποτέ τις διεκδικήσεις της σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσάρτησε πέρυσι έπειτα από δημοψηφίσματα τα οποία το Κίεβο και η Δύση κατήγγειλαν ως ψευδή και παράνομα.

«Υπάρχουν ορισμένες πραγματικότητες που έχουν γίνει ήδη ένας εσωτερικός παράγοντας. Εννοώ τα νέα εδάφη. Το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπάρχει, και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να συμβιβαστεί σε αυτό, αυτές είναι σημαντικές πραγματικότητες», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία διακήρυξε ότι προσάρτησε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια μεγάλη τελετή στη Μόσχα.

Στη συνέχεια οι περιοχές αυτές ονομάστηκαν συστατικά υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε συνταγματικό διάταγμα.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις αν το Κίεβο αποδεχθεί στον έλεγχο της Μόσχας στις περιοχές αυτές.

«Με μια ευνοϊκή κατάσταση και την κατάλληλη στάση από τους Ουκρανούς, αυτό μπορεί να επιλυθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Όμως το κύριο πράγμα είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, και η Μόσχα λέει πως μάχεται για να τις «απελευθερώσει» από τον έλεγχο Ουκρανών νεοναζί.

Το Κίεβο και η Δύση λένε πως αυτό είναι αβάσιμο πρόσχημα για παράνομη αρπαγή εδάφους.

Η Ουκρανία λέει πως τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από κάθε εκατοστό ουκρανικού εδάφους περιλαμβανομένων των τεσσάρων προσαρτημένων περιοχών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014 προτού μπορέσει να συζητηθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ