ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Καταργείται επίσημη αργία προς εξοικονόμηση πόρων για αμυντικές δαπάνες

Δανία: Καταργείται επίσημη αργία προς εξοικονόμηση πόρων για αμυντικές δαπάνες
Η κυβέρνηση εκτιμά πως κατάργηση της αργίας θα συμβάλει στις αμυντικές δαπάνες της χώρας στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία AP Photo / Carmelo Imbesi (Φωτογραφία αρχείου)

Ένα πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση μιας επίσημης αργίας προκειμένου να βρεθούν πόροι οι οποίοι θα διατεθούν σε αμυντικές δαπάνες, ενέκρινε το κοινοβούλιο της Δανίας.

Η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση, η οποία έχει προτείνει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την υπέρβαση των προκλήσεων στο μοντέλο πρόνοιας της χώρας, λέει ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Εργατικά συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν για το σχέδιο κατάργησης της Μεγάλης Ημέρας Προσευχής, μιας χριστιανικής εορτής που πέφτει την τέταρτη Παρασκευή μετά το Πάσχα και χρονολογείται από το 1686.

Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης στην αύξηση των αμυντικών δαπανών εν μέσω της εντεινόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας μετά το σαμποτάζ σε δύο αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω των δανικών χωρικών υδάτων.

Η Δανία θα επιδιώξει να επιτύχει τον στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ - 2% του ΑΕΠ - έως το 2030, τρία χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η κυβέρνηση τονίζει ότι τα περισσότερα από τα επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (639 εκατομμύρια δολάρια) που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου θα καλυφθούν από τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα που αναμένονται από την κατάργηση της αργίας.

Συνδικάτα, βουλευτές της αντιπολίτευσης και οικονομολόγοι αμφισβητούν το αποτέλεσμα της πρότασης, αλλά η κυβέρνηση πλειοψηφίας ενέκρινε το νομοσχέδιο με 95 ψήφους στο κοινοβούλιο των 179 εδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ