ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κλήθηκε και ο Δανός πρεσβευτής για την καύση του Κορανίου στην Κοπεγχάγη

Τουρκία: Κλήθηκε και ο Δανός πρεσβευτής για την καύση του Κορανίου στην Κοπεγχάγη
O Σουηδός ακροδεξιός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν ενώ καίει ένα αντίγραφο του Κορανίου στην Στοκχόλμη - Το ίδιο έκανε και στην πρωτεύουσα της Δανίας

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο πρεσβευτής της Δανίας, για μια διαδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία και ένα τέμενος στην Κοπεγχάγη.

Η κλήση του πρέσβη αποφασίστηκε όταν «μάθαμε ότι δόθηκε άδεια για μια επίθεση εναντίον του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, σήμερα στη Δανία», διευκρίνισε μια διπλωματική πηγή στον Τύπο.

«Διαβιβάστηκε στον πρεσβευτή ότι καταδικάζουμε σθεναρά την άδεια (που δόθηκε) σε αυτή την προκλητική πράξη, η οποία σαφώς συνιστά ένα έγκλημα μίσους», ανέφερε αυτή η πηγή.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ίδιος Σουηδοδανός ακροδεξιός Ράσμους Παλουντάν, είχε πάρει άδεια για να διαδηλώσει μπροστά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη και στη συνέχεια έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, παρουσία της αστυνομίας. Σκοπός του ήταν να διαμαρτυρηθεί για το βέτο της Τουρκίας στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην Κοπεγχάγη, ο άνδρας επανέλαβε την πράξη του σήμερα καίγοντας ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από ένα τέμενος στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Ο ίδιος είπε ότι ήθελε να κάψει τουλάχιστον ένα αντίτυπο σήμερα μπροστά στην τουρκική πρεσβεία.

Μεγάλος αστυνομικός κλοιός αναπτύχθηκε μπροστά από τα σημεία που έχουν τεθεί στο στόχαστρο, σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ακροδεξιός είπε ότι θα συνεχίσει να διαδηλώνει «κάθε εβδομάδα» έως ότου η Τουρκία άρει το βέτο επιτρέποντας στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μετά τα πρώτα περιστατικά που προκάλεσαν εχθρικές αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Τουρκίας για να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν επίσημα ανασταλεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ