ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συμφωνούν σε αύξηση αμυντικών δαπανών στις ΗΠΑ

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συμφωνούν σε αύξηση αμυντικών δαπανών στις ΗΠΑ
Ο Μακόνελ υποστήριξε πως οι αμυντικές δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα πρέπει «σε καμία περίπτωση να μειωθούν αλλά να αυξηθούν» AP

Υπάρχουν δεκάδες πολιτικά ζητήματα στα οποία Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί διαφωνούν διαχρονικά. Ένα από τα σπάνια στα οποία φαίνεται πως συμφωνούν έχει να κάνει με τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν, για να διαθέτει δισεκατομμύρια δολάρια προς το Κίεβο και να στηρίζει τόσο με οπλικά συστήματα όσο και με ανθρωπιστική βοήθεια τις ουκρανικές δυνάμεις, πρέπει να αυξήσει άμεσα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τα κονδύλια που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρήκε έναν ανέλπιστο υποστηρικτή στην πολιτική που προωθεί στο Κογκρέσο, στο πρόσωπο του επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην Γερουσία, του Μιτς Μακόνελ.

Ο Μακόνελ υποστήριξε πως οι αμυντικές δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών δεδομένων των συνθηκών με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να παρατείνεται, δεν θα πρέπει «σε καμία περίπτωση να μειωθούν αλλά να αυξηθούν».

Ο επί χρόνια επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα της αμερικανικής Γερουσίας, ξεκαθάρισε επίσης πως το κόμμα του δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να βάλει εμπόδια μέσω του «παγώματος» των κονδυλίων του Πενταγώνου, καθώς είναι όπως τόνισε «παναμερικανική πρόθεση η μέχρι τέλους στήριξη της Ουκρανίας και η ήττα της Ρωσίας».

Μάλιστα ο Μακόνελ υπογράμμισε, πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε η ρωσική απειλή στην Ευρώπη θα έπρεπε οι αμυντικές δαπάνες της χώρας να αυξηθούν, καθώς ο πληθωρισμός και ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μετά την τριετή πανδημία θα είχαν σοβαρή επίπτωση και στην άμυνα της χώρας.

Σημειώνεται πως κατά τον περσινό προϋπολογισμό που είχε καταθέσει προς έγκριση η Κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κογκρέσο, είχε εγκριθεί το τεράστιο «πακέτο» των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεγάλο μέρος του οποίου αφορούσε την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο «γερόλυκος» των Ρεπουμπλικάνων, υπογράμμισε επίσης πως οι ΗΠΑ θα πρέπει με την στάση τους να παραδειγματίσουν αλλά και να ωθήσουν και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν σημαντικά τις προσπάθειες στήριξης του Ουκρανικού αγώνα και χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη την δέσμευση της Ιαπωνίας να δοθούν 5 δισεκατομμύρια δολάρια προς το Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ