ΚΟΣΜΟΣ

Διευθυντής FBI για COVID-19: Πιθανό να οφείλεται σε διαρροή εργαστηρίου στην Γουχάν

Διευθυντής FBI για COVID-19: Πιθανό να οφείλεται σε διαρροή εργαστηρίου στην Γουχάν
Tο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία οφείλεται σε ακούσια διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν AP/Tom Williams

Την πεποίθησή του πως η πανδημία της COVID-19 είναι «πολύ πιθανόν» να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν, εξέφρασε μετά το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, και ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι.

«Το FBI εκτιμά ήδη εδώ και κάποιο καιρό ότι η πανδημία πολύ πιθανό να οφείλεται σε ένα περιστατικό σε εργαστήριο της Γουχάν», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του FBI έγιναν μετά το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία οφείλεται σε ακούσια διαρροή από εργαστήριο της Γουχάν.

Τέσσερις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, όπως και ένα πάνελ Εθνικών Πληροφοριών, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η covid-19 προκλήθηκε από φυσική μετάδοση, ενώ άλλες δύο υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ρέι κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ για την προέλευση της πανδημίας.

«Η κινεζική κυβέρνηση (…) έκανε ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να εναντιωθεί και να περιπλέξει το έργο που κάναμε, το έργο το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση και οι στενοί μας, ξένοι εταίροι. Είναι λυπηρό για όλο τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής του FBI.

Το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της Wall Street Journal, παρέπεμψε στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία αναφέρει ότι η πανδημία προήλθε από τη φυσική μετάδοση του κορωνοϊού και δεν οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ