ΚΟΣΜΟΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Θεού θέλοντος, εκλογές στις 14 Μαΐου»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Θεού θέλοντος, εκλογές στις 14 Μαΐου»
Τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στην χώρα του AP

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη 1/3, ο πρόεδρος της Τουρκίας,Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως οι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 14η Μαΐου.

Αναλυτικότερα, θα διεξαχθούν τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στην χώρα του.

«Η χώρα αυτή θα πράξει αυτό που πρέπει στις 14 Μαΐου Θεού θέλοντος», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Καταγγέλλοντας τις φωνές που επέκριναν την διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνησή του, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα τους δώσουμε την απόφαση που αρμόζει στις 14 Μαΐου».

Δημοσκόπηση δείχνει κατάρρευση των ποσοστών του

Κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει τελευταία δημοσκόπηση, τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι καθυστερήσεις και τα τεράστια προβλήματα στη διαχείριση της κατάστασης που παρατηρήθηκαν μετά τον φονικό σεισμό έχουν προκαλέσει πολιτική κρίση και η ψαλίδα ανοίγει υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η δυσαρέσκεια και η οργή προς την κυβέρνηση καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ALF που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Λαϊκή Συμμαχία (Ερντογάν - Μπαχτσελί) 35,1%

Συμμαχία του Έθνους (Κιλιτσντάρογλου-Ακσενέρ) 47,6%

Φιλοκουρδικό HDP 9,8%.

Η τραγωδία, που χαρακτηρίστηκε «καταστροφή του αιώνα», οδήγησε στην ακύρωση μιας σειράς γεγονότων και πυροδότησε μια συζήτηση για την πιθανή αναβολή των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου. Η κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή σε αυτό το ζήτημα, ενώ κάποιοι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη διεξαγωγή εκλογών την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να αντιτίθεται στην ιδέα της αναβολής της ημερομηνίας των εκλογών, συγκεκριμένα για τον Ιούνιο.

Μάλιστα, ο Μουσταφά Ελίτας, αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, δήλωσε τη Δευτέρα (27/2) ότι η αναβολή της τρέχουσας ημερομηνίας των εκλογών «δεν αμφισβητείται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ