ΚΟΣΜΟΣ

Όρους θέτει η Ρωσία για να δεχθεί ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όρους θέτει η Ρωσία για να δεχθεί ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά
H Ρωσία έχει δηλώσει τη δυσαρέσκειά της με ορισμένες πτυχές της συμφωνίας AP Photo / Efrem Lukatsky

Με νέες απαιτήσεις επιστρέφει η Ρωσία με ανακοίνωσή της την Τετάρτη (1/3) σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, αναφέροντας πως θα ανανεώσει τη συμφωνία μόνο εάν απελευθερωθούν οι εξαγωγές των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Με τη Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία υπεγράφη το 2022 κατόπιν διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας και έχει ισχύ έως τις 18 Μαρτίου, δύναται να επεκταθεί μόνο εφόσον συμφωνήσουν όλα τα μέρη αυτής.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει δηλώσει τη δυσαρέσκειά της με ορισμένες πτυχές της συμφωνίας, καθώς ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις στο σύστημα πληρωμών, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στον κλάδο των ασφαλίσεων συνιστούν «εμπόδιο» στην εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε τις προοπτικές της ανανέωσης της συμφωνίας κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στο Νέο Δελχί.

«Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι είναι δυνατόν να συνεχιστεί η συμφωνία πακέτο για τα σιτηρά μόνο εάν τα συμφέροντα των Ρώσων παραγωγών σιτηρών και λιπασμάτων έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές και ληφθούν υπ’ όψιν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ