ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Δεν έχει λογική να κρατήσουμε την Μπαχμούτ με κάθε κόστος, λέει το Κιέβο

Πόλεμος Ουκρανία: Δεν έχει λογική να κρατήσουμε την Μπαχμούτ με κάθε κόστος, λέει το Κιέβο
Το επιτελείο πρόσθεσε ότι απωθήθηκαν επιθέσεις στην Μπαχμούτ και σε άλλες κοινότητες στην περιφέρεια Ντονιέτσκ AP Photo

Οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται τις θέσεις τους σήμερα στην Μπαχμούτ, την κατεστραμμένη πλέον πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας που υφίσταται αλλεπάλληλες επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις καθώς η Μόσχα θέλει να καταγράψει την πρώτη μείζονα νίκη στη σύρραξη έπειτα από μισό και πλέον χρόνο.

Από την οπτική γωνία της Ρωσίας, η κατάληψη της Μπαχμούτ θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι δυνάμεις της να ελέγξουν πλήρως τη στρατηγικής σημασίας βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, που γειτονεύει με τη Ρωσία. Αυτός ήταν εξαρχής ένας από τους βασικούς στόχους της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια πριν από έναν χρόνο και κάτι, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Στην καθημερινή πρωινή ενημέρωση για την κατάσταση στα μέτωπα, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε σήμερα πως ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν προς την κατεύθυνση της Μπαχμούτ και «κάνει εφόδους στην πόλη».

Το επιτελείο πρόσθεσε ότι απωθήθηκαν επιθέσεις στην Μπαχμούτ και σε άλλες κοινότητες στην περιφέρεια Ντονιέτσκ.

Χθες βράδυ, στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι δυνάμεις του «διατηρούν υπό έλεγχο κάθε τομέα του μετώπου».

Το Κίεβο λέει πως η Μπαχμούτ έχει περιορισμένη αξία από στρατηγική σκοπιά, μολαταύτα προβάλλει σθεναρή αντίσταση. Ωστόσο δεν είναι πεισμένοι όλοι στην Ουκρανία πως οι δυνάμεις της χώρας θα κρατήσουν την πόλη.

«Πιστεύω πως αργά ή γρήγορα πιθανόν να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε την Μπαχμούτ. Δεν έχει λογική το να την κρατήσουμε με κάθε κόστος», είπε ο Σερχίι Ραχμάνιν σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες βράδυ.

«Όμως για την ώρα, πρέπει να υπερασπιστούμε την Μπαχμούτ, με διάφορους σκοπούς, πρώτα απ’ όλα για να καταφέρουμε στη Ρωσία όσο περισσότερες απώλειες είναι δυνατόν, και δεύτερο για να κάνουμε τη Ρωσία να αναλώσει πυρομαχικά και πόρους της», συνέχισε ο κ. Ραχμάνιν, επιμένοντας πως δεν πρέπει να επιτραπεί να καταρρεύσει καμία γραμμή άμυνας.

Η μάχη για την Μπαχμούτ άρχισε πριν από επτά μήνες. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι προέλασαν σε τρεις πλευρές της και στις ουκρανικές δυνάμεις έχει απομείνει μόνο μια έξοδος, προς δυσμάς.

Ο Όλεχ Ζντάνοφ, ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, προειδοποίησε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα YouTube πως η κατάσταση είναι «κρίσιμη» και ότι «υπάρχει κίνδυνος η δύναμή μας στην Μπαχμούτ να περικυκλωθεί».

Στη σχεδόν τελείως κατεστραμμένη πόλη, που προτού ξεσπάσει η σύρραξη είχε 70.000 κατοίκους, βρίσκονται —ακόμα— λίγες χιλιάδες άμαχοι.

«Ο εχθρός προσπαθεί να αποκόψει τις οδούς που χρησιμοποιούμε για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών μας στην Μπαχμούτ και να σταματήσει κάθε κίνηση σε αυτούς», είπε. «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να καταλάβουν την Μπαχμούτ δίνοντας οδομαχίες ή επιτιθέμενοι κατά μέτωπο. Ο μόνος τρόπος που μπορούν να την κυριεύσουν είναι περικυκλώνοντας τη».

«Ασκούν κολοσσιαία πίεση, εξαπολύουν το ένα κύμα επιθέσεων μετά το άλλο. Φέρνουν ενισχύσεις φορτηγά και παίρνουν τους τραυματίες με τα ίδια φορτηγά. Η διαδικασία αυτή είναι ασταμάτητη, σαν ταινία μεταφοράς σε εργοστάσιο, χωρίς σταματημό».

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέες επιχειρήσεις στη Ζαπορίζια και στο νότιο μέτωπο, στη Χερσώνα. Πάνω από 40 κοινότητες βομβαρδίστηκαν, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ