ΚΟΣΜΟΣ

Ενστάσεις Τζόνσον για τη συμφωνία Γουίνδσορ ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία

Ενστάσεις Τζόνσον για τη συμφωνία Γουίνδσορ ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία
«Θα δυσκολευτώ πολύ να ψηφίσω κάτι τέτοιο διότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Τζόνσον AP Photo/Matt Dunham

Την δυσκολία να υπερψηφίσει την συμφωνία «Γουίνδσορ» για την απελευθέρωση του εμπορίου στη Βόρεια Ιρλανδία τη μετά το Brexit εποχή, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον.

Ειδικότερα, ο Τζόνσον σε ομιλία του στην Global Soft Power Summit 2023, δήλωσε πως μπορεί να καταλάβει αυτούς που θέλουν να προχωρήσουν στην εν λόγω συμφωνία, αλλά σημείωσε πως το Brexit άξιζε να γίνει μόνο εάν η Βρετανία άλλαζε ριζικά την οικονομία της και ότι μια συμφωνία συμβιβασμού για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία θα αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει υπερβολικά μεγάλο έλεγχο.

«Θα δυσκολευτώ πολύ να ψηφίσω κάτι τέτοιο διότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Αλλά, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι συμβαίνει εδώ. Αυτό δεν αφορά το να πάρει πίσω τον έλεγχο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευγενικά προχωρά σε χαλάρωση για να μας επιτρέψει να κάνουμε αυτό που θέλουμε στη χώρα μας. Όχι με βάση τους δικούς μας νόμους, αλλά τους δικούς τους», δήλωσε σκωπτικά.

«Ελπίζω ότι (ο ηγέτης του DUP, Τζέφρι Ντόναλντσον) μπορεί να βρει έναν τρόπο για να συμφιλιωθεί ο ίδιος και το κόμμα του με αυτή την έκβαση, το οποίο είναι ουσιαστικά αυτό που έχουμε, και να επιστρέψει στο Στόρμοντ».

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από διαπραγματεύσεις, αλλά και απειλές για οικονομικό και εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στο «νησί» και την Ένωση των 27, σήμερα Δευτέρα (27/2) φαίνεται πως οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για κάποιες αλλαγές στο αρχικό κείμενο.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι είναι απίθανο να κάνει ξανά κάτι μεγάλο στην πολιτική.

«Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ απίθανο να χρειαστεί να κάνω κάτι μεγάλο στην πολιτική ξανά. Έχω κάνει πολλά», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση μετά το πέρας της ομιλίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ