ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος θα «κοντράρει» τον Ερντογάν στις εκλογές - Τη Δευτέρα η ανακοίνωση του υποψηφίου

Ποιος θα «κοντράρει» τον Ερντογάν στις εκλογές - Τη Δευτέρα η ανακοίνωση του υποψηφίου
Οι έξι ηγέτες της συμμαχίας που θα βρεθεί απέναντι από τον Ερντογάν στις τουρκικές εθνικές εκλογές της 14ης Μαίου AP Photo/Burhan Ozbilici

Το μεσημέρι της Δευτέρας (6/3) αναμένεται να ανακοινωθεί ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις επερχόμενες τουρκικές εθνικές εκλογές, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Με την ημερομηνία των εκλογών να έχει «κλειδώσει» για τις 14 Μαΐου και τα σενάρια για αναβολή λόγω των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου να έχουν πλέον διαψευσθεί, η τουρκική αντιπολίτευση βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες για τον υποψήφιο που θα βρεθεί απέναντι στον Ερντογάν.

Οι διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα την Πέμπτη (2/3), κατά τις οποίες αναμενόταν να επιλεγεί ένας κοινός αποδεκτά υποψήφιος από την συμμαχία των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης επέβησαν άκαρπες.

Μεταξύ των πιθανών αντιπάλων του Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές ξεχωρίζουν τα ονόματα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και άλλων δύο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και του δημάρχου Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς.

Δημοσκόπηση δείχνει κατάρρευση των ποσοστών του Ερντογάν

Ταυτόχρονα, κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει τελευταία δημοσκόπηση, τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι καθυστερήσεις και τα τεράστια προβλήματα στη διαχείριση της κατάστασης που παρατηρήθηκαν μετά τον φονικό σεισμό έχουν προκαλέσει πολιτική κρίση και η ψαλίδα ανοίγει υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η δυσαρέσκεια και η οργή προς την κυβέρνηση καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ALF, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Λαϊκή Συμμαχία (Ερντογάν - Μπαχτσελί) 35,1%

Συμμαχία του Έθνους (Κιλιτσντάρογλου-Ακσενέρ) 47,6%

Φιλοκουρδικό HDP 9,8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ