ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: «Δεν θα επιτρέψουμε ξανά τη Δύση να ανατινάξει αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου»

Λαβρόφ: «Δεν θα επιτρέψουμε ξανά τη Δύση να ανατινάξει αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου»
Η Μόσχα καταγγέλλει ότι δυτικές χώρες ευθύνονται για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 Russian Foreign Ministry Press Service

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως η χώρα του, «δεν θα επιτρέψει ξανά τη Δύση να ανατινάξει αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να βασίζεται πλέον στη Δύση ως ενεργειακό εταίρο της.

Η Μόσχα καταγγέλλει ότι δυτικές χώρες ευθύνονται για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο και έχει ζητήσει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για το περιστατικό.

Ο Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε εκδήλωση στην οποία παρέστη στην Ινδία, μία ημέρα μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί.

«Η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί», αναφέρει η Quad

Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαπολύει πόλεμο χωρίς να τιμωρείται, εκτίμησαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία σε ανακοίνωσή τους έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Νέο Δελχί.

Η λεγόμενη ομάδα Quad επεσήμανε επίσης ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι «απαράδεκτη».

«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει ό,τι κάνει στην Ουκρανία χωρίς να τιμωρείται, τότε αυτό στέλνει ένα μήνυμα προς τους επίδοξους επιτιθέμενους παντού ότι ίσως να μπορέσουν και αυτοί να γλιτώσουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους τους της ομάδας Quad στο περιθώριο συνόδου της G20, που διεξήχθη στο Νέο Δελχί και στη διάρκεια της οποίας υπουργοί διαφώνησαν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στη G20 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τις χώρες μέλη της Ομάδας των 20 να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο λόγω των αντιρρήσεων της Ρωσίας και της Κίνας.

Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί της ομάδας Quad επέκριναν εμμέσως και την Κίνα, καταγγέλλοντας τις ενέργειες που οξύνουν την ένταση στη Νότια Σινική θάλασσα και τη «στρατιωτικοποίηση» αμφισβητούμενων εδαφών στην περιοχή.

Η Κίνα έχει χαρακτηρίσει την Quad κατασκεύασμα του Ψυχρού Πολέμου και κλίκα «που στοχοθετεί άλλες χώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ