ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ για τραγωδία Τεμπών: «Οι σκέψεις μας είναι με όλες τις οικογένειες που επλήγησαν»

ΟΗΕ για τραγωδία Τεμπών: «Οι σκέψεις μας είναι με όλες τις οικογένειες που επλήγησαν»
Υπογράμμισε πως ο ΟΗΕ είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, αν χρειαστεί τη βοήθειά του ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες, αλλά και στον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλες τις οικογένειες που επλήγησαν από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ενώ παράλληλα ευχήθηκε ταχεία και πλήρη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες

Τέλος, υπογράμμισε πως ο ΟΗΕ είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, αν χρειαστεί τη βοήθειά του.

Πώς «έσπασε» ο σταθμάρχης και παραδέχθηκε το τραγικό λάθος του

Ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, δεν είχε εξαρχής παραδεχθεί ότι έκανε το μοιραίο λάθος στη διαχείριση της σιδηροδρομικής κίνησης, που οδήγησε στο θάνατο 57 επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 59χρονος σταθμάρχης κατά την προσαγωγή και κατάθεσή του στην Τροχαία της Λάρισας υποστήριζε πως ο ίδιος γύρισε το κλειδί που έπρεπε, αλλά εκείνο δεν λειτούργησε.

Βλέποντας πως οδηγούνται σε αδιέξοδο, οι αστυνομικοί έψαχναν τρόπο να τον κάνουν να «σπάσει», έχοντας ήδη αναγνωρίσει ότι σίγουρα έχει υπάρξει ανθρώπινο λάθος στην υπόθεση. Οι αστυνομικοί έφτιαξαν μια ομάδα με τη συμμετοχή πραγματογνώμονα και κατευθύνθηκαν στο σημείο καταγράφοντας την εξέταση στο σταθμαρχείο, στο σημείο όπου στέκονταν ο 59χρονος σταθμάρχης την ώρα του τραγικού δυστυχήματος.

Ο πραγματογνώμονας έβαλε σε λειτουργία αρκετές φορές το κλειδί και λειτούργησε σε όλες. Με αυτό το βίντεο - ντοκουμέντο της πραγματογνωμοσύνης, αστυνομικοί και πραγματογνώμονας επέστρεψαν στην Τροχαία και ανέκριναν ξανά τον σταθμάρχη. Όταν του έδειξαν το βίντεο, υποχώρησε και απέδωσε την ενέργειά του στο φόρτο εργασίας.

Επικαλέστηκε ότι ήταν απασχολημένος με ένα τρένο που έκανε τοπικό δρομολόγιο στη Λάρισα ότι ήταν απασχολημένος και γι αυτό δεν άλλαξε το κλειδί. Ο δε κλειδούχος ήταν πάρα πολύ μακριά και μόνος. Γι αυτό ο σταθμάρχης αφέθηκε μόνος.

Ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, καθώς η ποινική δίωξη σε βάρος του αφορά σε ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, καθώς και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης από τη Λάρισα, ο οποίος ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί το Σάββατο και μέχρι τότε θα παραμείνει κρατούμενος, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης, που όπως είπε του αναλογεί, σημειώνοντας ωστόσο μέσω του δικηγόρου του ότι «από εκεί και πέρα οι αρχές δεν πρέπει να επικεντρώνονται στο δέντρο αλλά στο δάσος» των ευθυνών.

«Υπάρχει συγκλίνουσα αμέλεια από διάφορους παράγοντες...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ