ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ανασύρθηκαν επτά απανθρακωμένες σοροί – Στους 46 οι νεκροί

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ανασύρθηκαν επτά απανθρακωμένες σοροί – Στους 46 οι νεκροί
Οι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο βαγόνι εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι, της δεύτερης θέσης INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επτά απανθρακωμένες σοροί ανασύρθηκαν το πρωί της Πέμπτης (2/3), σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ανέρχεται πλέον σε 46.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Βαρθακογιάννης, οι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο βαγόνι εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι, της δεύτερης θέσης.

Γίνεται, απομάκρυνση του επιβατικού βαγονιού που βρίσκεται από πάνω, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση του συμπιεσμένου και σε σχήμα «Γ» βαγονιού - εστιατορίου.

«Από το συγκεκριμένο βαγόνι, έχουν ανασυρθεί σήμερα το πρωί, συνολικά, 7 απανθρακωμένες σοροί. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών επιβατών, αυτή την ώρα, είναι 46», ανέφερε ο κ. Βαρθακογιάννης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τη συνέχιση της επιχείρησης έρευνας και απεγκλωβισμού, θα πρέπει να γίνουν κοπές μετάλλων με ειδικά μηχανήματα και τμηματική αφαίρεση των μεταλλικών στοιχείων τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, εκτιμάται, ότι μέχρι το μεσημέρι, θα ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του εν λόγω βαγονιού. Για τα υπόλοιπα, θα χρειαστεί να συνεχιστεί η επιχείρηση μέχρι και την αυριανή.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις είναι δύσκολες, ενώ κατά διαστήματα βρέχει και υπενθύμισε ότι, έχουν διατεθεί δωμάτια σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Λάρισας, για τους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών, όπως έχει ανακοινωθεί.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Ξεκινούν σήμερα οι ταυτοποιήσεις των θυμάτων

Ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη (2/3), οι ταυτοποιήσεις των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης (28/2) στην περιοχή των Τεμπών.

Οι σοροί των θυμάτων της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη που έχουν ανασυρθεί έως τώρα αναμένεται να ταυτοποιηθούν σήμερα το μεσημέρι, με τη διαδικασία του DNA, από την αστυνομία σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που τηρείται σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών.

Με το πέρας της διαδικασίας, οι σοροί θα παραδοθούν τους συγγενείς τους. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση και ο εντοπισμός και άλλων ανθρώπων που αγνοούνται, ή έχουν χάσει την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως φίλοι και συγγενείς αναζητούν ακόμα αγνοούμενους και κάνουν ότι είναι δυνατόν να τους εντοπίσουν. Με μηνύματα ακόμα και στα social media ζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία ταυτοποίησης είναι πολύ σκληρή και επώδυνη, αρκετά μεγάλη σε διάρκεια καθώς θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες. Αρκετά από τα θύματα είναι διαμελισμένα, και έτσι είναι πολύ δύσκολη κατάσταση ακόμη και στην αναγνώριση.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται 4 ιατροδικαστές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρών είναι και ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών.

Στον ανακριτή σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας

Στον ανακριτή θα προσαχθεί σήμερα, Πέμπτη (2/3) ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, ενώ φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η κατάθεση του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος συνελήφθη από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο ίδιος ενώ το πρωί είχε αναφέρει ότι ακολούθησε το πρωτόκολλο, το μεσημέρι άρχισε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησε δικηγόρο. Έτσι, στη συνέχεια της κατάθεσής του, ανασκεύασε και αναγνώρισε ότι «ίσως έχω κάνει κάποιο λάθος χειρισμό».

Μάλιστα, όπως εξήγησε στους αξιωματικούς της Τροχαίας Λάρισας: «Λόγω της προηγούμενης βλάβης που υπήρξε στον Παλαιοφάρσαλο είχα φόρτο εργασίας». Ουσιαστικά, εκεί ολοκληρώθηκε η παραδοχή του σταθμάρχη για το λάθος του, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το «κλειδί» για να γυρίσουν οι ράγες, δεν είχε μετακινηθεί καν από τη θέση του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για περίπου 12 λεπτά τα δύο τρένα ήταν σε πορεία σύγκρουσης και ο μηχανοδηγός δεν είχε καμία ενημέρωση από τον σταθμάρχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ