ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση να δοθούν όλα τα στοιχεία για την προέλευση της COVID-19 έκανε ο ΠΟΥ

Έκκληση να δοθούν όλα τα στοιχεία για την προέλευση της COVID-19 έκανε ο ΠΟΥ
Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας να μάθει την προέλευση του ιού, ώστε να καταπολεμήσει καλύτερα μια μελλοντική πανδημία AP Photo/Anja Niedringhaus

Να μοιραστούν ό,τι στοιχεία διαθέτουν για την προέλευση του κορωνοϊού, προέτρεψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όλες τις χώρες την Παρασκευή (3/3), μετά τις πληροφορίες ότι η πανδημία ήταν αποτέλεσμα διαρροής από ένα εργαστήριο.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στην επικαιρότητα το θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19.

«Εάν μια χώρα διαθέτει πληροφορίες για την προέλευση της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας να τις μοιραστεί με τον ΠΟΥ και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το θέμα δεν είναι «να υποδείξουμε τους ενόχους» αλλά «να αυξηθούν οι γνώσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε αυτή η πανδημία, ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες, να είμαστε προετοιμασμένοι και να ανταποκριθούμε καταλλήλως», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι εκτίμησε αυτήν την εβδομάδα ότι «πολύ πιθανόν» η πανδημία να οφείλεται σε κάποια «διαρροή» από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Μια παρόμοια εικασία έκανε δύο ημέρες νωρίτερα και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η Μαρία Βαν Κέρκοβ, από την πλευρά της που είναι η υπεύθυνη για την ανταπόκριση του ΠΟΥ στην πανδημία, εξήγησε ότι ο Οργανισμός ζήτησε πληροφορίες από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

«Απευθύναμε ερωτήματα (…) για να λάβουμε πληροφορίες για την πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και για άλλες εκθέσεις διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών. Προς το παρόν, δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις εκθέσεις, ούτε στα δεδομένα που επέτρεψαν τη σύνταξή τους», είπε.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας να μάθει την προέλευση του ιού, ώστε να καταπολεμήσει καλύτερα μια μελλοντική πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ