ΚΟΣΜΟΣ

«Κάθισαν, τα είπαν, διαλύθηκαν» η απάντηση Ερντογάν «για τη συμμαχία των 6»

«Κάθισαν, τα είπαν, διαλύθηκαν» η απάντηση Ερντογάν «για τη συμμαχία των 6»
Τι είπε για τις φήμες που θέλουν το κυβερνών κόμμα AKP να συμμαχεί με το «Καλό κόμμα» της Ακσενέρ, μετά την αποχώρησή της από τη «συμμαχία των 6»; AP Photo/Burhan Ozbilici,

Σκωπτικά σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ από τη «συμμαχία των 6» της τουρκικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το απόγευμα του Σαββάτου (4/3), κρίνοντας την πορεία του ενιαίου μετώπου κομμάτων που έχει συγκροτηθεί εναντίον του πως «κάθισαν, συνομίλησαν, διαλύθηκαν».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Demirören, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «το είχαμε πει μήνες πριν. Θυμηθείτε. Είχαμε πει το γνωστό ιρανικό ρητό «κάθισαν, συνομίλησαν, διαλύθηκαν». Αυτό και συνέβη».

Αναφορικά με τις διαρροές που μπορεί να προκύπτουν από το ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης, έσπευσε, να συμπληρώσει πως το κυβερνών κόμμα, «το AKP δεν έχει καμία πρόθεση να μαζέψει τα «πετραδάκια τους», απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις φήμες που θέλουν το «Καλό κόμμα» της Ακσενέρ να συμμαχεί με το AKP του Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι, το μήλον της έριδος για τη «συμμαχία των 6» ήταν η επιλογή υποψηφίου στις επερχόμενες εκλογές, με την Ακσενέρ να θέτει βέτο στην υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και να αντιπροτείνει τον Δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς ή τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Εναλλακτικές που δεν ήταν δόκιμες, καθώς και οι δύο προτεινόμενοι από την ηγέτιδα του Καλού κόμματος έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στον επικεφαλής του CHP, στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση Ακσενέρ από τη «συμμαχία των 6» φαίνεται να προκαλεί τριγμούς στο ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Αφενός, γιατί το «Καλό κόμμα» είναι από τα πλέον ενισχυμένα τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας, μάλιστα, σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά, κάτι που το κατατάσσει στους ρυθμιστές της επόμενης ημέρας. Αφετέρου, γιατί με την εξέλιξη αυτή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο της συμμαχίας Ερντογάν – Μπαχτσελί, καταλαμβάνοντας ποσοστό της τάξεως του 40%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ