ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ένταση Τουρκίας - ΗΠΑ: Σε εξηγήσεις κάλεσε η Άγκυρα τον Αμερικανό πρέσβη

Νέα ένταση Τουρκίας - ΗΠΑ: Σε εξηγήσεις κάλεσε η Άγκυρα τον Αμερικανό πρέσβη
H επίσκεψη του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ στη Συρία, ήταν η αφορμή για να καλέσει η Άγκυρα σε εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη Staff Sgt. Jordan Sivayavirojna / U.S. Army via AP, File

Σε εξηγήσεις κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, αναφορικά με την επίσκεψη του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ στη βορειοανατολική Συρία στις 4 Μαρτίου, καθώς η Τουρκία, θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας ως «τρομοκράτες».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορίο ειδήσεων Anadolu την παρουσία του πρέσβη Φλέικ στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Επιβεβαιώνω ότι ο Πρέσβης Φλέικ έχει πάει στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για συναντήσεις και διαπραγματεύσεις. Φυσικά, σας παραπέμπω στο Υπουργείο Άμυνας σχετικά με την επίσκεψη του στρατηγού Μίλεϊ, αλλά από όσο καταλαβαίνουμε, ο στρατηγός Μίλεϊ συναντήθηκε μόνο Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε ότι ο ο Αμερικανός αρχηγός μπορούσε να επισκεφτεί τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται σε υπηρεσία οπουδήποτε στον κόσμο, ανά πάσα στιγμή όπως συνέβη με την επίσκεψη στη Συρία.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο μοναδικός τους στόχος στη Συρία είναι να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και ότι αυτός ο στόχος είναι προς το συμφέρον των εταίρων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Ο Μίλεϊ πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στη Συρία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μιλώντας στον ανταποκριτή του Anadolu ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, δήλωσε: «Ο στρατηγός Μίλεϊ επισκέφθηκε τη βόρεια Συρία για να συναντηθεί με διοικητές και στρατιωτικές μονάδες (των ΗΠΑ).

Έλαβε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή για την καταπολέμηση του DAESH, εξέτασε το μέτρα προστασίας των δυνάμεων και επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό, ενώ αξιολόγησε τις προσπάθειες επαναπατρισμού προσφύγων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ