ΚΟΣΜΟΣ

Εν ψυχρώ εκτέλεση Ουκρανού στρατιώτη από Ρώσους καταγράφηκε σε βίντεο

Εν ψυχρώ εκτέλεση Ουκρανού στρατιώτη από Ρώσους καταγράφηκε σε βίντεο
Στο διάρκειας 12 δευτερολέπτων σκληρό βίντεο φαίνεται ένας άοπλος άνδρας που φοράει ουκρανική στρατιωτική στολή να εκτελείται AP Photo/Evgeniy Maloletka

Σε «ήρωα» του πολέμου ανακήρυξε ο ουκρανικός στρατός τον στρατιώτη που φέρεται, - σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκανε τον γύρο του διαδικτύου- να εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Ρώσους στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό και συγκεκριμένα την 30ή μηχανοκίνητη ταξιαρχία, πρόκειται για τον Τιμόφιι Μικολάγιοβιτς Σαντούρα, ο οποίος αγνοούταν από τις 3 Φεβρουαρίου, ύστερα από μάχες γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, το πεδίο των σκληρότερων συγκρούσεων στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα.


«Η τυπική επιβεβαίωση (σ.σ. της ταυτότητάς του) θα γίνει όταν η σορός του επιστρέψει από τα κατεχόμενα εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ταξιαρχίας.

«Η διοίκηση της 30ής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και τα αδέρφια του Ήρωα εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους του. Η εκδίκηση για τον Ήρωα μας θα είναι αναπόφευκτη. Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους Ήρωες!», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ταξιαρχίας.

Στο διάρκειας 12 δευτερολέπτων σκληρό βίντεο φαίνεται ένας άοπλος άνδρας που φοράει στρατιωτική στολή με την ουκρανική σημαία στο μπράτσο του να στέκεται και να καπνίζει ένα τσιγάρο σε δασώδη περιοχή.

Ο άνδρας λέει τις λέξεις «Σλάβα Ουκραΐνα» που σημαίνει «Δόξα στην Ουκρανία», πριν ακουσθούν επαναλαμβανόμενες ριπές που προέρχονται από κάποιον ή κάποιους που τον πυροβολούν. Μια φωνή ακούγεται στα ρωσικά να λέει «πέθανε, σκυλί».


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το βίντεο δείχνει τους Ρώσους κατακτητές να σκοτώνουν έναν στρατιώτη, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο αναρτάται από τους χρήστες συνοδευόμενο από τη φράση «Χερόγιαμ Σλάβα» που σημαίνει «Δόξα στους Ήρωες».

Η φράση «Δόξα στην Ουκρανία» και η απάντηση «Δόξα στους Ήρωες» έχουν γίνει σήμα κατατεθέν στην μετασοβιετική Ουκρανία, αλλά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία ως κοινός χαιρετισμός στη δημόσια ζωή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Μέσα σε ώρες το #GloryToUkraine έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή hashtags στο Twitter.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κόστιν δήλωσε ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας κατέγραψε τον πυροβολισμό ως εγκληματική υπόθεση με βάση το τμήμα του ποινικού κώδικα που καλύπτει τις παραβιάσεις των νόμων και ηθών του πολέμου.

Οι ουκρανικές και δυτικές αρχές λένε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για χιλιάδες εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της διαπράττουν θηριωδίες ή επιτίθενται σε αμάχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ