ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει η Κομισιόν τους όρους για τα ταξίδια αξιωματούχων μετά το Qatar Gate

Τι αλλάζει η Κομισιόν τους όρους για τα ταξίδια αξιωματούχων μετά το Qatar Gate
Περιορίζονται τα ταξίδια αξιωματούχων που πληρώνονται από τρίτους (AP Photo/Bernat Armangue, File)

Σε μεταρρύθμιση των κανόνων σχετικά με τις ταξιδιωτικές πρακτικές ανώτερων αξιωματούχων προχώρησε η Κομισιόν μετά τις αποκαλύψεις ότι ο κορυφαίος αξιωματούχος υπέγραφε μόνος του τις δωρεάν πτήσεις που έκανε προς το Κατάρ.

Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν ενημερωθεί ότι τα εξουσιοδοτημένα ταξίδια που πληρώνονται από τρίτους θα είναι τώρα περιορισμένα, μετά τις αποκαλύψεις που βγαίνουν συνεχώς στη δημοσιότητα, στον απόηχο του σκανδάλου Qatar Gate.

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον αρμόδιο επίτροπο ή τους επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, όταν επιδιώκει να εγκρίνει έξοδα για τις δικές τους αποστολές.

«Από τώρα και στο εξής, αυστηρότεροι κανόνες θα ισχύουν για τα ταξίδια που πληρώνονται από τους διοργανωτές ή τρίτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Οι Γενικοί Διευθυντές μπορούν να εγκρίνουν μόνο ταξίδια που πληρώνονται από τις Αρχές στα κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή η G7, ή από δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όταν πραγματοποιείται η αποστολή για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Η μετατόπιση της πολιτικής έρχεται μετά τις αποκαλύψεις του Politico ότι ο Henrik Hololei, γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Επιτροπής, έλαβε δωρεάν πτήσεις από την κυβέρνηση του Κατάρ, ενώ η ομάδα του ήταν σε διαπραγματεύσεις για μια σημαντική αεροπορική συμφωνία ζωτικής σημασίας για την αεροπορική εταιρεία της χώρας του Κόλπου.

Ο υπάλληλος από την Εσθονία, ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου στον πρώην Επίτροπο Siim Kallas (πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού Kaja Kallas), πέταξε δωρεάν στην θέση business με την Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ 2015 και 2021, σύμφωνα με λεπτομέρειες που έλαβε το Politico.

Η Επιτροπή δήλωσε τότε ότι τα ταξίδια ήταν σύμφωνα με τους κανόνες και ότι όλες οι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων «εξετάστηκαν προσεκτικά και αποκλείστηκαν» εκείνη τη στιγμή.

Αλλά τη Δευτέρα, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το πρόσωπο που ήταν υπεύθυνο για την απόφαση για τα ταξιδιωτικά σχέδια, και το οποίο δεν έθεσε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, ήταν ο ίδιος ο Hololei.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής την Τρίτη ότι οι Γενικοί Διευθυντές θα πρέπει τώρα να εξασφαλίσουν έγκριση από τους επικεφαλής των υπαλλήλων ή των επιτρόπων έρχεται μια ημέρα μετά την έρευνα που άνοιξε η διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Emily O'Reilly για τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χειρίζεται τα έξοδα ταξιδίου που καταβάλλονται από τρίτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ