ΚΟΣΜΟΣ

Νόμος στην Τουρκία η μετατροπή σε διακομιστικό κέντρο ρωσικού αερίου

Νόμος στην Τουρκία η μετατροπή σε διακομιστικό κέντρο ρωσικού αερίου
Στην Τουρκία είχε προγραμματιστεί διάσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα τον περασμένο μήνα με συμμετοχή και Ρώσων παραγόντων αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας των σεισμών AP Photo/Jean-Francois Badias

Δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί επίσημα από τον Ταγίπ Ερντογάν η ακριβής ημέρα των εκλογών στην Τουρκία, η Κυβέρνησή του έφερε στην Βουλή σχέδιο νόμου στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η χώρα θα μετατραπεί σε διακομιστικό ενεργειακό κέντρο για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του AKP έφεραν προς συζήτηση εκτάκτως σήμερα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες της πρότασης που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης: «η Τουρκία έχει την ευκαιρία από την μία να έχει πρόσβαση σε φθηνή και συνεχή ροή ενέργειας την οποία θα διαθέσει σε αντίστοιχα χαμηλές τιμές στους πολίτες και από την άλλη μπορεί να αποκτήσει ακόμη πιο σημαίνουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης απαιτούνται κάποιες αλλαγές στο υπάρχον νομικό πλαίσιο της Τουρκίας που αφορά τις εμπορικές και ενεργειακές συνεργασίες με τρίτες χώρες και σε περίπτωση που το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, εγκριθεί επί της αρχής θα προχωρήσουν και οι συγκεκριμένες νομοθετικές διαδικασίες αλλαγής.

Σημειώνεται πως για την συγκεκριμένη κίνηση Ρωσίας και Τουρκίας έχουν ανοιχτά εκφράσει ενστάσεις χώρες της Δύσης που υπογραμμίζουν πως η Τουρκία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετατραπεί στο μέσο με το οποίο το ρωσικό φυσικό αέριο θα «βαφτίζεται» ευρωπαϊκό και θα επανεξάγεται δίνοντας τρόπο στην Ρωσία να ξεφεύγει από τις κυρώσεις που είναι σήμερα σε ισχύ για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως στην Τουρκία είχε προγραμματιστεί διάσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα τον περασμένο μήνα με συμμετοχή και Ρώσων παραγόντων αλλά αναβλήθηκε γιατί η χώρα χτυπήθηκε από τους φονικούς σεισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ