ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: «Αυθεντικό» σύμφωνα με τον ΟΗΕ το βίντεο εκτέλεσης στρατιώτη από Ρώσους

Πόλεμος Ουκρανία: «Αυθεντικό» σύμφωνα με τον ΟΗΕ το βίντεο εκτέλεσης στρατιώτη από Ρώσους
Ο ουκρανικός στρατός ορκίστηκε να εκδικηθεί για τον θάνατο του στρατιώτη του AP/Libkos

Με ανακοίνωσή του σήμερα, Τετάρτη 8/3, ο ΟΗΕ αναφέρει πως «δείχνει αυθεντικό» το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, σχετικά με Ουκρανό στρατιώτη, που φέρεται να ήταν αιχμάλωτος πολέμου και εκτελέστηκε με πυρά αφότου φώναξε «Δόξα στην Ουκρανία».

«Λάβαμε γνώση αυτού του βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει Ουκρανό στρατιώτη εκτός μάχης που φέρεται να εκτελέστηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Βάσει προκαταρκτικής εξέτασης, πιστεύουμε ότι το βίντεο δείχνει αυθεντικό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στο AFP.

Στο βίντεο αυτό διάρκειας περίπου δώδεκα δευτερολέπτων, φαίνεται ένας άνδρας με στρατιωτική στολή, αλλά άοπλος, την ώρα που καπνίζει ένα τσιγάρο. Ένας άλλος άνδρας, που δεν φαίνεται στο βίντεο, λέει στη ρωσική γλώσσα, όπως φαίνεται, σε συνάδελφό του: «τράβηξέ τον βίντεο».

«Δόξα στην Ουκρανία!», αποκρίνεται ο Ουκρανός και αμέσως δέχεται πυρά. Ο άνδρας πίσω από την κάμερα ακούγεται να λέει τότε: «Πέθανε, σκυλί».

Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει ότι έχει «τεκμηριώσει πολλές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά αιχμαλώτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων Ρώσων και Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου».

«Αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες πρέπει να διεξαχθούν για όλες αυτές τις κατηγορίες και να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τον τόπο ή τον χρόνο κατά τον οποίο τραβήχτηκε το βίντεο αυτό, ούτε αν δείχνει, όπως δηλώνουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, αιχμάλωτο πολέμου να πέφτει θύμα εγκλήματος πολέμου.

Το βίντεο αυτό έγινε viral τη Δευτέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλές αναρτήσεις, φωτογραφίες και σκίτσα να αποτίουν φόρο τιμής στον στρατιώτη αυτόν, στο θάρρος του και τον πατριωτισμό του.

Ο ουκρανικός στρατός ορκίστηκε να εκδικηθεί για τον θάνατο του στρατιώτη του.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο φονευθείς είναι ο στρατιωτικός της 30ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας Τιμόφιι Μικολάιοβιτς Σαντούρα», διευκρινίζουν οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας σε χθεσινή τους ανάρτηση στο Telegram.

Ο εκπρόσωπος της ταξιαρχίας Ανατόλι Γιαβόρσκι δήλωσε στο AFP ότι ο στρατιώτης, ο οποίος ήταν 41 ετών και είχε στρατολογηθεί τον Δεκέμβριο, ήταν από την περιφέρεια Ζιτόμιρ, στην κεντροδυτική Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ