ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Ο Τούρκος δικηγόρος-επιχειρηματίας που χρηματοδότησε τον Τζόρτζι

Qatar Gate: Ο Τούρκος δικηγόρος-επιχειρηματίας που χρηματοδότησε τον Τζόρτζι
Ο Χακάν Τσαμούζ με έδρα το Λονδίνο είπε ότι συνήψε «συμβόλαια παροχής συμβουλών» με μια εταιρεία που συνδέεται με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον βοηθό του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ / INTIME

Χρήματα στον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή και ύποπτο για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, υποστήριξε ότι κατέβαλε ένας γνωστός Τούρκος δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Χακάν Τσαμούζ με έδρα το Λονδίνο είπε ότι συνήψε «συμβόλαια παροχής συμβουλών» με μια εταιρεία που συνδέεται με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον βοηθό του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Ο Τσαμούζ είπε στους Financial Times ότι μίλησε μόνο με τον Τζόρτζι και πίστευε ότι η εταιρεία ήταν νόμιμη.

Ο Τσαμούζ, ο οποίος δεν βρίσκεται υπό έρευνα και δεν κατηγορείται για αδικήματα, είπε ότι οι συμφωνημένες «υπηρεσίες ηθικού λόμπινγκ» περιλάμβαναν τη διευκόλυνση συναντήσεων με άλλους ευρωβουλευτές, δημόσιες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΕ για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς της, καθώς και ψηφίσματα που καταδίκαζαν εγκλήματα πολέμου στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Τζόρτζι έχει ομολογήσει ότι βοήθησε τον Παντσέρι να ιδρύσει σειρά εταιρειών προκειμένου να αποκρύψουν προϊόντα δωροδοκίας από ξένες κυβερνήσεις, όπως το Μαρόκο και το Κατάρ. Ο Τσαμούζ, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν, είπε ότι νιώθει «σοκαρισμένος και αηδιασμένος» με την υπόθεση, και αρνείται ότι γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες των Παντσέρι και Τζόρτζι.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ανθρωπιστικά ιδρύματα ιδιοκτησίας ή συνεργαζόμενα με τον Τσαμούζ πλήρωσαν συνολικά 350.000 ευρώ σε εταιρείες ιδιοκτησίας των Παντσέρι και Τζόρτζι μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της κατάθεσης του Τζόρτζι στους ερευνητές, η εταιρεία Equality Consultancy Srl με έδρα το Μιλάνο φέρεται να συστάθηκε από τους συνεργάτες του Παντσέρι και του Τζόρτζι στην Ιταλία ως μέσο πληρωμής για τις προσπάθειές τους για λόμπι. Η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση στα τέλη του 2020 και τελικά έκλεισε τον Ιούνιο του 2021.

Δύο οντότητες, οι οποίες πλήρωσαν στην εταιρεία συμβούλων συνολικά 75.000 ευρώ, συνδέονται με τον Τσαμούζ, σύμφωνα με τιμολόγια πληρωμής που είδαν οι FT. Το 2019, το The Radiant Trust, ένας «οργανισμός χορηγίας» όπου ο Τσαμούζ είναι διαχειριστής, χρεώθηκε με 50.000 ευρώ από την Equality Consultancy. Η εταιρεία συμβούλων του Τσαμούζ με έδρα το Λονδίνο, Phronesis, η οποία μετονομάστηκε σε Stoke White τον Νοέμβριο του 2021, χρεώθηκε με 25.000 ευρώ.

Μια ξεχωριστή εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη εκδόθηκε με δύο τιμολόγια συνολικού ύψους 200.000 ευρώ από την ιταλική εταιρεία συμβούλων. Το πρώτο τιμολόγιο, που εκδόθηκε στα τέλη του 2018, ήρθε όταν ο Παντσέρι ήταν ακόμη ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου της ΕΕ. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη συνδέεται με τον Τσαμούζ.

«Υπογράψαμε συμβόλαιο νομίζοντας ότι συνομιλούσαμε με νόμιμη εταιρεία συμβούλων, η οποία θα μας βοηθούσε να ενημερώσουμε το κοινό για ανθρωπιστικά ζητήματα σε Συρία και Υεμένη», λέει ο Τσαμούζ, προσθέτοντας πως ο Τζόρτζι τον προσέγγισε προτείνοντας τις υπηρεσίες του για «ηθικό λόμπινγκ» στις Βρυξέλλες «σε πολύ συμφέρουσα τιμή. «Μας ξεγέλασε, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να δουλέψουμε», σημείωσε.

Στην κατάθεσή του στις βελγικές αρχές, ο Τζόρτζι αποκάλυψε ότι ρόλος του ήταν η διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ της κόρης του Παντσέρι και του Τσαμούζ, καθώς η νεαρή δικηγόρος και κόρη του πρώην ευρωβουλευτή δεν μιλούσε αγγλικά. Η Σίλβια Παντσέρι συνελήφθη τον Δεκέμβριο μαζί με τη μητέρα της και σύζυγο του Παντσέρι, για να κρατηθούν προσωρινά από την οικονομική αστυνομία της Ιταλίας. Οι βελγικές αρχές ήραν το αίτημα έκδοσής τους στο Βέλγιο μετά τη συμφωνία που εξασφάλισε ο Παντσέρι με τη βελγική εισαγγελία.

Η ιταλική οικονομική εισαγγελία, από τη μεριά της, διεύρυνε τις έρευνές της προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για το δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος που είχαν συστήσει η οικογένεια Παντσέρι και ο Τζόρτζι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ