ΚΟΣΜΟΣ

Λαμπεντούζα - Μετανάστες: Ξεπέρασαν τις 1.000 αφίξεις σε ένα 24ωρο - Νέα μέτρα από την Μελόνι

Λαμπεντούζα - Μετανάστες: Ξεπέρασαν τις 1.000 αφίξεις σε ένα 24ωρο - Νέα μέτρα από την Μελόνι
Παρά την ταραγμένη θάλασσα, τα πλοιάρια των διακινητών αναχωρούν τις ημέρες αυτές από την Τυνησία σχεδόν ακατάπαυστα AP Photo

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έφτασαν στην Λαμπεντούζα 1.175 μετανάστες και πρόσφυγες. Το κέντρο πρώτης υποδοχής του μικρού αυτού νησιού, νότια της Σικελίας, είναι και πάλι υπερπλήρες.

Οι περισσότεροι «απελπισμένοι της θάλασσας» κατάγονται από την Σενεγάλη, το Καμερούν, το Μάλι και την Ακτή Ελεφαντοστού και, όπως δήλωσαν στους άνδρες και στις γυναίκες της ιταλικής Ακτοφυλακής, επιβιβάσθηκαν σε πλοιάρια που σάλπαραν από το Σφαξ της Τυνησίας.

Εξαιτίας της ταραγμένης θάλασσας, στα ανοικτά της Λαμπεντούζα χθες, Τετάρτη, το βράδυ σημειώθηκε ένα ακόμη ναυάγιο: πλεούμενο μήκους οκτώ μέτρων άρχισε να μπάζει νερό και η ιταλική Ακτοφυλακή κινητοποιήθηκε άμεσα: διέσωσε είκοσι μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά μια νεαρή γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από την θάλασσα.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, παρά την ταραγμένη θάλασσα, τα πλοιάρια των διακινητών αναχωρούν τις ημέρες αυτές από την Τυνησία σχεδόν ακατάπαυστα.

Σήμερα το απόγευμα, παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μελόνι θα συνεδριάσει στο Κούτρο της Καλαβρίας, όπου πριν από δώδεκα ημέρες, σε ναυάγιο που σημειώθηκε κοντά στις ακτές, έχασαν την ζωή τους πάνω από εβδομήντα άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέες αποφάσεις, με αύξηση των ποινών για τους διακινητές, ενίσχυση των νόμιμων ροών μετανάστευσης και των «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως και μείωση της γραφειοκρατίας, με στόχο τη γρηγορότερη έκδοση άδειας παραμονής για τους μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο ιταλικός νόμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ