ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών: Περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας

Λαβρόφ για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών: Περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας
Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι οι ρήτρες της συμφωνίας που αφορούν τη Ρωσία δεν εφαρμόζονται καθόλου AP Photo

«Περίπλοκες» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας περί εξαγωγής σιτηρών, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι οι ρήτρες της συμφωνίας που αφορούν τη Ρωσία δεν εφαρμόζονται καθόλου, ενώ τόνισε ότι το «θέμα της παράτασης γίνεται αρκετά περίπλοκο, εάν η συμφωνία εφαρμόζεται κατά το ήμισυ».

Η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, λήγει στις 18 Μαρτίου, αναφέρουν τα πρακτορεία Beta και AFP.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσαν για την παράτασητης συμφωνίας.

Η συμφωνία, για την υπογραφή της οποίας μεσολάβησαν ο ΟΗΕ και η Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, έχει προγραμματιστεί για 120 ημέρες. Παρατάθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο.

Προκειμένου να πειστεί η Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά από τη Μαύρη Θάλασσα, επιτεύχθηκε πέρυσι μια τριετής συμφωνία στην οποία ο ΟΗΕ συμφώνησε να βοηθήσει στη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων. Οι δυτικές δυνάμεις επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για εισβολή στη γειτονική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ