ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση ρωσικής αντιπροσωπείας με τον ΟΗΕ στη Γενεύη για τα ουκρανικά σιτηρά

Συνάντηση ρωσικής αντιπροσωπείας με τον ΟΗΕ στη Γενεύη για τα ουκρανικά σιτηρά
Η Μόσχα χαρακτήρισε «περίπλοκες» τις διαπραγματεύσεις για την παράτασή της. AP Photo

H Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι την επόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί στη Γενεύη μια σύνοδος με αντικείμενο τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία λήγει στις 18 Μαρτίου. Την Δευτέρα η Μόσχα χαρακτήρισε «περίπλοκες» τις διαπραγματεύσεις για την παράτασή της.

«Οι επόμενες διαβουλεύσεις προβλέπονται να γίνουν στις 13 Μαρτίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή διυπουργικής ρωσικής επιτροπής» και «εκπροσώπων του ΟΗΕ» ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών .

Σύμφωνα με την ίδια, παρόντες στις συζητήσεις αυτές θα είναι ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη. «Θα συζητηθεί η συμφωνία», πρόσθεσε λακωνικά η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι «αν η συμφωνία εφαρμοστεί κατά το ήμισυ, τότε το θέμα της παράτασής της καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκο», επιμένοντας ότι οι όροι από τους οποίους θα έπρεπε να επωφεληθεί η Ρωσία «δεν εφαρμόζονται».

Η «Πρωτοβουλία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας», όπως αποκαλείται επισήμως η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, επιτεύχθηκε στις 22 Ιουλίου 2022 και βοήθησε να μετριαστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανανεώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου για τέσσερις μήνες και λήγει στις 18 Μαρτίου.

Η Ουκρανία ζήτησε την Τρίτη να γίνουν προσπάθειες για να διατηρηθούν ανοιχτές οι θαλάσσιες οδοί ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε στις αρχές Μαρτίου, στη σύνοδο της G20, να ανανεώσει η Ρωσία τη συμφωνία.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται γιατί θεωρεί ότι δεν τηρείται πλήρως το μέρος εκείνο της συμφωνίας που θα της επέτρεπε να εξάγει λιπάσματα. «Οι Δυτικοί συνάδελφοί μας, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, δηλώνουν παθητικά ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις στα τρόφιμα και τα λιπάσματα, αλλά αυτή δεν είναι μια έντιμη στάση. Οι κυρώσεις απαγορεύουν στα ρωσικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και λιπάσματα να ελλιμενίζονται και απαγορεύουν στα ξένα πλοία να μπαίνουν σε ρωσικά λιμάνια για να παραλάβουν φορτία», είπε ο Λαβρόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ