ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν προκήρυξε επισήμως εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου

Ο Ερντογάν προκήρυξε επισήμως εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου
Η υπογραφή της σχετικής απόφασης έγινε κατά την διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση Bay Ismoyo/Pool Photo via AP

Ο κύβος ερρίφθη για τις κάλπες στην Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε επισήμως τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές για την 14η Μαΐου.

Η υπογραφή της σχετικής απόφασης έγινε κατά την διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«Η χώρα μας θα μεταβεί στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης.

«Κατά την προεκλογική περίοδο στην κορυφή της ατζέντας μας θα είναι η επούλωση των πληγών των σεισμοπαθών μας και η αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινά έτσι και επίσημα η προεκλογική περίοδος στη γειτονική χώρα, η οποία επλήγη κατά τη διάρκεια των ισχυρών σεισμών των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ.

Εάν οι εκλογές περάσουν στον δεύτερο γύρο, η ημερομηνία θα είναι η 28η Μαΐου.

Στον δρόμο προς τις κάλπες, ο Ερντογάν θα αναμετρηθεί με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ο υποψήφιος που ορίστηκε από την αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην 20ετή θητεία του Τούρκου προέδρου.

«Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω από τις παραδοσιακές εθνικές κρατικές πολιτικές της και δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση ως προς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο ίδιος.

Στη μάχη για να ενισχύσουν την αντιπολίτευση θα πέσουν επίσης οι μητροπολιτικοί δήμαρχοι Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς και Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η κυβέρνηση διεξάγει αυτή τη στιγμή μια μαζική επικοινωνιακή εκστρατεία, καλύπτοντας την Κωνσταντινούπολη με μηνύματα ενότητας και εθνικού πένθους σε διαφημιστικές πινακίδες, αφίσες και οθόνες.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι σεισμοί αναμένεται να παίξουν τεράστιο ρόλο στην εκλογική διαδικασία, καθώς οι περιοχές που επλήγησαν, είτε θα εξασφαλίσουν την παράταση της θητείας του Ερντογάν στον «προεδρικό θώκο», είτε θα χρίσουν νέο πρόεδρο στη γειτονική χώρα επιλέγοντας από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάσεις ανάκαμψης του προέδρου της Τουρκίας, με αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξει μάχη μέχρι τέλους.

Ο Οζέρ Σενκάρ, ιδρυτής της Metropoll, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, είπε ότι ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχασε έδαφος μετά τον σεισμό, αυτό έγινε σε πολύ μικρότερο βαθμό από το αναμενόμενο. Η έρευνα του Σενκάρ δείχνει ότι το AKP υποχώρησε 4 μονάδες τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στην πιστή βάση του 30%, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) - το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης - έχασε επίσης την υποστήριξη, υποχωρώντας 2 μονάδες στο 20%.

Εν τω μεταξύ, η συμμαχία του Ερντογάν διατήρησε προβάδισμα περίπου 7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ενωμένης αντιπολίτευσης - περισσότερο εάν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κατανεμηθούν αναλογικά.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Metropoll, το 39% των υποστηρικτών του AKP κατηγορούν τις κατασκευαστικές εταιρείες και το 20% κατηγορούν τους δήμους για τον τρομερό απολογισμό των θυμάτων από τους σεισμούς. Μόλις το 11% κατηγορεί την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση χρηματοδότησης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, του τρίτου σε δύναμη στο Κοινοβούλιο. Η στιγμή κομβική καθώς το HDP θεωρείται από τους ρυθμιστές στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αν και δεν μετέχει στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, οι ηγέτες του έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ