ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο σεισμός «βυθίζει» τα ποσοστά του Ερντογάν σε νέα δημοσκόπηση

Τουρκία: Ο σεισμός «βυθίζει» τα ποσοστά του Ερντογάν σε νέα δημοσκόπηση
Στο 34% το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι το κυβερνών κόμμα είναι υπεύθυνο για τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού AP Photo/Burhan Ozbilici

Τη μεγάλη πτώση που παρουσιάζει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον δρόμο για τις εκλογές στην Τουρκία, καταγράφει νέα δημοσκόπηση από την εταιρεία MetroPOLL. Η έρευνα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο, μετά τον φονικό σεισμό σε 10 πόλεις, εμφανίζει μείωση στην πρόθεση ψήφου κατά 4 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ο ιδρυτής της MetroPOLL Οζέρ Σενκάρ, έκανε σχετική ανάρτηση με τα αποτελέσματα της έρευνας στο Twitter όπου αναφέρει: «Σύμφωνα με την έρευνα του Φεβρουαρίου που διεξήχθη μετά τον σεισμό, η ψήφος του AKP μειώθηκε κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο».

Συνεχίζει λέγοντας «όσοι πιστεύουν ότι το AK Party θα υποστεί μεγάλη απώλεια από τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός, θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τον παρακάτω πίνακα».

Η έρευνα «ο παλμός της Τουρκίας τον Φεβρουάριο» διεξήχθη σε 2.118 ερωτηθέντες σε 28 επαρχίες μεταξύ 23-28 Φεβρουαρίου. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν απαντήσουν στην ερώτηση «ποιος είναι υπεύθυνος για τον σεισμό».

Την ίδια στιγμή, πάνω από το ένα τρίτο των Τούρκων, το 34%, λένε ότι η κυβέρνηση του AKP είναι υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό νεκρών και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Οι ευθύνες των εργολάβων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 26,9% των συμμετεχόντων θεωρεί τους κατασκευαστές εργολάβους υπεύθυνους για τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών, με το 15,4% να θεωρεί υπεύθυνους τους δήμους, το 4,4% να αποδίδει τις ευθύνες στους πολίτες και το 4,2% σε άλλους.

Στο 12,9% ανέρχεται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι «όλοι οι παραπάνω» είχαν την ευθύνη για τις απώλειες που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι εργολάβοι ήταν κυρίως υπεύθυνοι για τις απώλειες που προκλήθηκαν από τους σεισμούς αυξήθηκαν σε 46,2% και 43,6% μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP και MHP, αντίστοιχα, ενώ μειώθηκαν στο 13% μεταξύ των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο 12,6% μεταξύ των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και στο 11,9% μεταξύ των υποστηρικτών του İYİ (Καλού Κόμματος).

Εμπιστοσύνη στον Ερντογάν για την ανοικοδόμηση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία MAK Consulting, προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, το 70% των Τούρκων εμπιστεύονται τον Ερντογάν και όχι τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την ανοικοδόμηση των πόλεων μετά τον σεισμό.

Οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τούρκο πρόεδρο. Το ποσοστό πήγε από 30 σε 70%. Αυτή η έρευνα δεν έγινε μόνο στην περιοχή του σεισμού, αλλά είναι μια έρευνα σε όλη την Τουρκία, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της MAK, στο κανάλι TVNET, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ η αντιπολίτευση να δώσει περισσότερη ελπίδα από ό,τι η κυβέρνηση εκτός από εμπιστοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ