ΚΟΣΜΟΣ

«Μπλοκ» για το TikTok στα τηλέφωνα ομοσπονδιακών δημοσίων υπαλλήλων στο Βέλγιο

«Μπλοκ» για το TikTok στα τηλέφωνα ομοσπονδιακών δημοσίων υπαλλήλων στο Βέλγιο
Οι προσωπικές συσκευές, που χρησιμοποιούνται από δημόσιους υπαλλήλους για επαγγελματικούς σκοπούς, δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση AP Photo/Michael Dwyer

Έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Βέλγιο, έγινε γνωστό από τη Le Soir, πως απαγορεύεται το TikTok στα υπηρεσιακά τηλέφωνα των ομοσπονδιακών δημοσίων υπαλλήλων.

Tο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέτασε το θέμα έπειτα από πολλά αιτήματα, μεταξύ άλλων και από τον Πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρόο, προς τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Τόσο η Κρατική Ασφάλεια όσο και το Κέντρο για την Κυβερνοασφάλεια του Βελγίου έχουν προειδοποιήσει ότι «το TikTok συλλέγει μεγάλο όγκο δεδομένων από χρήστες, συχνά εν αγνοία τους», μπορεί να χειριστεί τη ροή ειδήσεων και το περιεχόμενο μέσω αλγορίθμων, ενώ η κινεζική νομοθεσία υποχρεώνει την TikTok να συνεργάζεται με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, επισημαίνει η Soir.

«Βρισκόμαστε σε ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο όπου η επιρροή και η επιτήρηση μεταξύ των κρατών έχουν μετατοπιστεί στον ψηφιακό κόσμο. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς: η TikTok είναι μια κινεζική εταιρεία που σήμερα είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτή είναι η πραγματικότητα», αναφέρει ο Βέλγος Πρωθυπουργός και συμπληρώνει ότι «η απαγόρευση χρήσης της εφαρμογής στις συσκευές ομοσπονδιακών υπηρεσιών είναι κοινή λογική. Αυτή η απόφαση ελήφθη με την υποστήριξη της Κρατικής Ασφάλειας και του Κέντρου για την Κυβερνοασφάλεια του Βελγίου. Η ασφάλεια των ευαίσθητων πληροφοριών μας υπερισχύει».

Ειδικότερα, η απαγόρευση ισχύει για όλες τις συσκευές των οποίων η αγορά, η συνδρομή ή η χρήση βαρύνουν εν μέρει ή πλήρως τις ομοσπονδιακές αρχές και θα διαρκέσει για έξι μήνες, ενώ στη συνέχεια θα επανεκτιμηθεί.

Οι προσωπικές συσκευές, που χρησιμοποιούνται από δημόσιους υπαλλήλους για επαγγελματικούς σκοπούς, δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση, αλλά συνιστάται στα άτομα αυτά να μην εγκαταστήσουν την εφαρμογή, σημειώνει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας καλεί τις περιφερειακές, επαρχιακές και τοπικές αρχές να επιβάλουν παρόμοια απαγόρευση και καλεί τον ιδιωτικό τομέα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση της εφαρμογής και ζητεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων να διερευνήσει την πολιτική απορρήτου του TikTok.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ