ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το TikTok παρουσιάζει το Project Clover και επενδύει 1,2 δισ. ευρώ στην Ευρώπη

Το TikTok παρουσιάζει το Project Clover και επενδύει 1,2 δισ. ευρώ στην Ευρώπη
Το TikTok ανακοίνωσε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας δεδομένων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την στρατηγική διακυβέρνησης δεδομένων για την Ευρώπη AP/Martin Meissner

Το TikTok παρουσιάζει το Project Clover, μια ετήσια επένδυση 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπει τρία κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη και τον θεσμό του εξωτερικού Ευρωπαίου συνεργάτη για την ασφάλεια δεδομένων.

Συγκεκριμένα, το TikTok ανακοίνωσε ένα νέο καθεστώς ασφάλειας δεδομένων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την στρατηγική διακυβέρνησης δεδομένων για την Ευρώπη και να προχωρήσει πέρα από την τήρηση των προτύπων της βιομηχανίας, στον καθορισμό ενός νέου προτύπου συνολικά όσον αφορά την ασφάλεια δεδομένων, την ώρα που πληθαίνουν οι πολιτικές πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπενθυμίζεται πως σχετικές ανησυχίες έχουν εκφράσει τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύοντας τη χρήση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης στις επαγγελματικές τους συσκευές.

Τι είναι το Project Clover

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, το Project Clover είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς θύλακα για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok. Αυτή η πρωτοβουλία θα εισαγάγει μια σειρά νέων μέτρων για την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας και την περαιτέρω ευθυγράμμιση της συνολικής μας προσέγγισης στη διακυβέρνηση δεδομένων με την αρχή της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στα δεδομένα (European data sovereignty).

Πρόσβαση στα δεδομένα και έλεγχοι

Οι υπάρχοντες έλεγχοι στην πρόσβαση δεδομένων ήδη περιορίζει κατά πολύ την πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών. Βασιζόμενοι στην προσέγγισή του TikTok για την ασφάλεια των δεδομένων στις ΗΠΑ, η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω αυτούς τους ελέγχους εισάγοντας πύλες ασφαλείας που θα καθορίζουν την πρόσβαση των εργαζομένων στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok και τις μεταφορές δεδομένων εκτός Ευρώπης. Αυτό θα προσθέσει ακόμα ένα επίπεδο ελέγχου στην πρόσβαση στα δεδομένα. Κάθε πρόσβαση στα δεδομένα όχι απλά θα συμμορφώνεται με τους σχετικούς νόμους περί προστασίας δεδομένων, αλλά θα πρέπει επίσης να περάσει πρώτα από αυτές τις πύλες ασφαλείας και τους πρόσθετους ελέγχους.

Εξωτερική επιτήρηση

Η παραπάνω διαδικασία θα επιβλέπεται και θα ελέγχεται από τρίτους - έναν Ευρωπαίο συνεργάτη ασφάλειας δεδομένων, ο οποίος θα διενεργεί ελέγχους επί των ελέγχων και της προστασίας δεδομένων, θα παρακολουθεί τις ροές δεδομένων, θα παρέχει ανεξάρτητη επαλήθευση και θα αναφέρει τυχόν περιστατικά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με συνεργάτη και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας

Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τρίτους για να ενσωματώσει στην προσέγγισή της, τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που ενδυναμώνουν αυτές τις ήδη ισχυρές διαδικασίες. Αυτό περιλαμβάνει - χωρίς να περιορίζεται σε αυτά - την ψευδωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων, έτσι ώστε ένα άτομο να μην μπορεί να αναγνωριστεί χωρίς πρόσθετες πληροφορίες και τη συνάθροιση δεδομένων σε μεγάλα σύνολα για την προστασία του απορρήτου των ατόμων.

Μια ειδική, εσωτερική ομάδα εργάζεται πάνω στο Project Clover από πέρυσι και αυτά τα νέα και κορυφαία στον κλάδο μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και μέσα στο 2024.

Αποτελέσματα στην αποθήκευση δεδομένων τοπικά

Η συμπλήρωση αυτών των σχεδιαζόμενων νέων μέτρων είναι η δέσμευσή της εταιρείας να αποθηκεύει τοπικά δεδομένα χρηστών του ευρωπαϊκού TikTok. Πέρυσι, ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό κέντρο δεδομένων στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Σήμερα, επιβεβαιώνονται οι λεπτομέρειες για δύο ακόμη τοποθεσίες κέντρων δεδομένων - ένα δεύτερο κέντρο δεδομένων στο Δουβλίνο και ένα τρίτο στην περιοχή Hamar της Νορβηγίας. Παρόμοια με το αρχικό κέντρο δεδομένων, αυτά τα δύο νέα κέντρα δεδομένων θα είναι τοποθεσίες τις οποίες θα λειτουργούν αξιόπιστοι πάροχοι υπηρεσιών. Θα ξεκινήσουμε να αποθηκεύουμε τοπικά τα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών του TikTok φέτος, με τη μεταφορά να συνεχίζεται μέσα στο 2024. Μόλις γίνουν λειτουργικά, αυτά τα τρία κέντρα δεδομένων θα αντικατοπτρίζουν συνολική ετήσια επένδυση 1,2 δισ. ευρώ.

Βιώσιμη προσέγγιση

Ευθυγραμμιζόμενοι με την μακροπρόθεσμη φιλοδοξία για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης επιχείρησης, το νέο κέντρο δεδομένων στη Νορβηγία θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμη ενέργεια (που θα προέρχεται κυρίως από την τοπική υδροηλεκτρική ενέργεια) και θα επωφελείται από το ψυχρότερο κλίμα, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερη φυσική ψύξη για να μειώσει το PUE βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση. Οι δραστηριότητες στη Νορβηγία θα ανακυκλώνουν επίσης την πλεονάζουσα θερμότητα, η οποία θα διατίθεται ως ενεργειακός πόρος για νέες και υπάρχουσες δραστηριότητες στη γύρω περιοχή.

Το Project Clover ενισχύει τη δέσμευσή της εταιρείας για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση διακυβέρνησης δεδομένων που τοποθετεί τη διαφύλαξη των δεδομένων των χρηστών στον πυρήνα της και ευθυγραμμίζεται με την αρχή της κυριαρχίας των δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ