ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ελβετία αρνείται να στείλει όπλα παρά τις ευρωπαϊκές «πιέσεις»

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ελβετία αρνείται να στείλει όπλα παρά τις ευρωπαϊκές «πιέσεις»
Η άρνηση αυτή είναι στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια, και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μεταφορά όπλων ελβετικής κατασκευής σε άλλες χώρες AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η Ελβετία εξακολουθεί και αρνείται, παρά τις πιέσεις που δέχεται από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία στον πόλεμο.

Η άρνηση αυτή είναι στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια, και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μεταφορά όπλων ελβετικής κατασκευής σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, οι εκκλήσεις προς την Ελβετία να σπάσει την παράδοση αιώνων που έχει ως ουδέτερο κράτος αυξάνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Τον Ιανουάριο δύο επιτροπές του κοινοβουλίου είχαν συστήσει τη χαλάρωση των κανόνων. Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα μετά από συνεδρίασή του.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι προσηλωμένο στις αξίες της ουδετερότητας της Ελβετίας και θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα οφέλη της ουδετερότητας υλοποιούνται», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συζητήσεις και θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις «εφόσον καταστεί αναγκαίο».

Από τότε που άρχισε ο πόλεμος, η Ελβετία έλαβε αιτήματα από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία να επανεξάγει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, αλλά όλα αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν.

Ωστόσο υιοθέτησε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανειλημμένα έχει απευθύνει έκκληση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ