ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Μεράπι - Εκτοξεύτηκε τέφρα σε απόσταση επτά χιλιομέτρων

Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Μεράπι - Εκτοξεύτηκε τέφρα σε απόσταση επτά χιλιομέτρων
Το ηφαίστειο Μεράπι ύψους 2.963 μέτρων είναι ένα από τα πιο ενεργά της Ινδονησίας AP Photo/Slamet Riyadi

Επτά χιλιόμετρα ηφαιστειακής τέφρας εκτοξεύτηκαν από έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι στην Ινδονησία, που σημειώθηκε στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου (11/3).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της χώρας, στην έκρηξη του ηφαίστείου, που βρίσκεται στην ειδική περιοχή της Γιογκιακάρτα, παρατηρήθηκε εκροή λάβας 1,5 χιλιομέτρου.

hfaisteio.jpg
Οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην απομάκρυνση κατοίκωνAP Photo/Slamet Riyadi

Άμεσα οι κάτοικοι της κοντινής κοινότητας έλαβαν προειδοποίηση να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στις επικίνδυνες ζώνες, δηλαδή σε ακτίνα τριών ως επτά χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Σημειώνεται ότι, το ηφαίστειο Μεράπι ύψους 2.963 μέτρων είναι ένα από τα πιο ενεργά της Ινδονησίας και βρισκόταν ήδη στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού της χώρας.

Ο Γιουλιάντο, αξιωματούχος τοπικού σταθμού παρακολούθησης, δήλωσε ότι οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην απομάκρυνση κατοίκων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης και η απόσταση ασφαλείας ξεπεράσει τα 7 χιλιόμετρα «είναι πιθανόν να δοθεί στους κατοίκους η σύσταση να εκκενώσουν την περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ινδονησία, η οποία βρίσκεται στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, έχει περισσότερα ηφαίστεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Η πιο πρόσφατη βίαιη έκρηξη του Μεράπι σημειώθηκε το 2010, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 350 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ