ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Την «πλάτη» του Κιλιντσντάρογλου βλέπει ο Ερντογάν σε νέες δημοσκοπήσεις

Τουρκία: Την «πλάτη» του Κιλιντσντάρογλου βλέπει ο Ερντογάν σε νέες δημοσκοπήσεις
Ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «βυζαντινούς καβγάδες» Presidential Press Service via AP, Pool

Δυσάρεστα είναι τα νέα εν όψει εκλογών για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και τη νέα δημοσκόπηση, που καταγράφει απώλειες για τον Τούρκο πρόεδρο και ταυτόχρονα άνοδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ενώ συζητείται η εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, σήμερα δύο νέες εταιρείες προβλέπουν επίσης νίκη για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης με 14 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά η μία και 11 η άλλη!

Σύμφωνα με την εταιρεία PIAR, ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 57,1% και ο Ταγίπ Ερντογάν 42,9%. Μάλιστα το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ξεπερνά για πρώτη φορά και τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Βουλή λαμβάνοντας 32,3% έναντι του ΑΚΡ που λαμβάνει 30,8%. Για το φιλοκουρδικό κόμμα προβλέπει 11,6% και για το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ 8,3%. Το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί λαμβάνει 7,1%.

Χάνει και σε δεύτερη δημοσκόπηση

Αλλά και η εταιρεία Aksoy προβλέπει 55,6% για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και 44,4% για τον Ταγίπ Ερντογάν. Με βάση τα αποτελέσματα αυτό το ΑΚΡ λαμβάνει 31% στη βουλή, το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 28,4%, το Καλό Κόμμα 12% και το φιλοκουρδικό κόμμα 10,3%. Το ΜHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί 7,2%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου σε 26 επαρχίες, σε δείγμα 1.537 ατόμων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2018, έχει εγκριθεί ο νέος εκλογικός νόμος που ευνοεί τις πολιτικές συμμαχίες. Βάσει αυτού, για τα κόμματα που συμμετείχαν ως μέρη συμμαχίας δεν ίσχυσε το εκλογικό όριο του 10% και άρα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσουν έδρες. Συγκεκριμένα, στις 20 Φεβρουαρίου 2018, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση της Λαϊκής Συμμαχίας με τα κόμματα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Η Συμμαχία του Έθνους είναι μια συμμαχία της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε την 1η Μαΐου 2018, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi).

Νέα επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση

Μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου, συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου (11/3) το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Η γειτονική χώρα μπήκε και επίσημα, σήμερα, σε προεκλογική περίοδο και -όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου- στις εκλογές στην Τουρκία θα συμμετάσχουν 36 κόμματα. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Πάντως, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «βυζαντινούς καβγάδες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ