ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν για ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ότι Τεχεράνη και Ουάσιγκτον έφτασαν σε αρχική συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων και εξέφρασε την ελπίδα πως θα γίνει «σύντομα». Πρόσθεσε ακόμη, πως από την πλευρά του Ιράν «είναι όλα έτοιμα» και αναμένει τον τελικό συντονισμό με τις ΗΠΑ.

«Αναφορικά με το ζήτημα των ανταλλαγών κρατουμένων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, έχουμε επιτύχει μία συμφωνία κατά τις πρόσφατες ημέρες κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά στην αμερικανική πλευρά, νομίζω ότι θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανταλλαγής κρατουμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν ωστόσο οι δηλώσεις αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.

Διέψευσε τον Ιρανό υπουργό, σημειώνοντας ωστόσο τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν.

«Οι ισχυρισμοί Ιρανών αξιωματούχων ότι έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία για την απελευθέρωση των Αμερικανών πολιτών οι οποίοι αδίκως κρατούνται στο Ιράν είναι αναληθείς», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.

«Δυστυχώς, οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έχασαν χρόνο για να εφεύρουν μία ιστορία και ο τελευταίος βάναυσος ισχυρισμός τους, θα προκαλέσει περισσότερο πόνο στις οικογένειες των Σιάμακ Ναμάζι, Εμάντ Σαρτζί και Μόραντ Ταχμπάζ», πρόσθεσε αναφερόμενος στους πολίτες με ιρανική και αμερικανική υπηκοότητα που κρατούνται στο Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ