ΚΟΣΜΟΣ

Τοξικά «παντοτινά χημικά» βρίσκονται στο χαρτί υγείας

Τοξικά «παντοτινά χημικά» βρίσκονται στο χαρτί υγείας
Έρευνα διαπιστώνει ότι τα απόβλητα που απορρίπτονται στις τουαλέτες και αποστέλλονται σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης, πιθανώς ευθύνονται ως σημαντική πηγή ρύπανσης των υδάτων Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Όλο το χαρτί υγείας από όλο τον κόσμο που ελέγχεται για τοξικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) -τα λεγόμενα και «παντοτινά χημικά»- περιείχε τις ενώσεις αυτές και πιθανότατα δημιουργούν μια σημαντική πηγή ρύπανσης των υδάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μόλις εισέλθουν στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, οι χημικές ουσίες μπορούν να συσκευαστούν σε λυματολάσπη που τελικά εξαπλώνεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ως λίπασμα ή σε υδάτινες οδούς.

«Το χαρτί υγείας θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά σημαντική πηγή PFAS που εισέρχεται στα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 14.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται φυσικά και συνδέονται με καρκίνο, εμβρυϊκές επιπλοκές, ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, αυτοάνοσες διαταραχές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη έλεγξε 21 μεγάλες μάρκες χαρτιού υγείας στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, την Αφρική, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική, αλλά δεν κατονόμασε τις μάρκες.

Η έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους δεν εξέτασε τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που σκουπίζονται με μολυσμένο χαρτί υγείας. Τα PFAS μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα, αλλά δεν υπάρχει έρευνα για το πώς μπορεί να εισέλθουν στο σώμα κατά τη διαδικασία της χρήσης τους. Ωστόσο, αυτή η έκθεση «αξίζει οπωσδήποτε να διερευνηθεί», είπε ο Ντέιβιντ Άντριους, ανώτερος επιστήμονας της Environmental Working Group, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης δημόσιας υγείας που παρακολουθεί τη ρύπανση από PFAS, σύμφωνα με τη Guardian.

Οι μάρκες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί είχαν εξίσου πολλά PFAS με εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αποφυγή τέτοιων ουσιών στο χαρτί υγείας, δήλωσε ο Τζέικ Τόμσον, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και φοιτητής από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

«Δεν βιάζομαι να αλλάξω το χαρτί υγείας μου και δεν λέω ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ή να μειώσουν την ποσότητα χαρτιού υγείας που χρησιμοποιούν», πρόσθεσε. «Το ζήτημα είναι ότι εντοπίζουμε μια επιπλέον πηγή PFAS και υπογραμμίζει ότι τα χημικά είναι πανταχού παρόντα».

Τα επίπεδα PFAS που ανιχνεύθηκαν είναι αρκετά χαμηλά, κάτι που υποδηλώνει ότι οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής για να αποτρέψουν την προσκόλληση του χαρτοπολτού στα μηχανήματα, είπε ο Τόμσον. Τα PFAS χρησιμοποιούνται συχνά ως λιπαντικά στη διαδικασία παραγωγής και ορισμένες από τις χημικές ουσίες συνήθως αφήνονται πάνω ή σε καταναλωτικά αγαθά.

Σε μια δήλωση στο WSVN στη Φλόριντα, ένας εμπορικός όμιλος που εκπροσωπεί τη βιομηχανία χαρτιού υγείας είπε ότι δεν προστίθενται καθόλου PFAS στο χαρτί υγείας. Ο Τόμσον είπε ότι «τα στοιχεία φαίνεται να υποδηλώνουν το αντίθετο», αν και μπορεί να είναι αλήθεια ότι τα PFAS δεν προστίθενται σκόπιμα.

«Οι εταιρείες μπορεί να μην γνωρίζουν ότι χρησιμοποιείται επειδή μπορεί να προέρχεται από τον κατασκευαστή των οργάνων που χρησιμοποιούν», είπε.

Ωστόσο, τα PFAS είναι τόσο κοινά που είναι δύσκολο να εντοπιστεί η πηγή τους με ακρίβεια, γεγονός που εφιστά την προσοχή για το μεγαλύτερο ζήτημα που είναι η ευρεία χρήση των χημικών, είπε ο Τόμσον.

«Ως κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε για αυτό το πρόβλημα», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ