ΚΟΣΜΟΣ

Δείπνο Μακρόν με Όρμπαν - Στο τραπέζι συζητήσεις για Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και προσφυγικό

Δείπνο Μακρόν με Όρμπαν - Στο τραπέζι συζητήσεις για Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και προσφυγικό
Θα συζητηθεί και το θέμα της προσχώρησης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ AP/Geert Vanden Wijngaert

Δείπνο εργασίας στο Παρίσι θα παραθέσει απόψε, Δευτέρα 13/3, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Όπως αναφέρουν γαλλικές διπλωματικές πήγες κατά τη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθεί το ουκρανικό, η ενεργειακή κρίση, το προσφυγικό καθώς και το ζήτημα του σεβασμού του κράτους Δικαίου στην Ουγγαρία.

Επίσης θα συζητηθεί και το θέμα της προσχώρησης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει ακόμα επικυρώσει τις συμφωνίες προσχώρησης των δυο σκανδιναβικών κρατών στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Νέα αρχή» με Σούνακ μετά τις διαφωνίες που είχαν για το Brexit

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε, στο τέλος συνάντησης κορυφής που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Παρίσι, «μια νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις έπειτα από χρόνια διαφωνιών μετά το Brexit.

«Είναι μια στιγμή επανένωσης, επανασύνδεσης και νέας αρχής», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του και η Γαλλία θα οδηγήσουν τη συνεργασία τους σε πρωτοφανές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για μια νέα ενεργειακή συνεργασία και μιας νέας συμφωνίας στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

«Εάν είμαστε ειλικρινείς, η σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας είχε τις προσκλήσεις της τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Σούνακ στο τέλος της συνάντησης κορυφής. «Σήμερα έχουν φθάσει τη συνεργασία σε πρωτοφανές επίπεδο».

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αυξήσει τη χρηματοδότησή της κατά τη διάρκεια των τριών προσεχών ετών για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη Γαλλία. «Κατά της διάρκεια των τριών προσεχών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σε αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατομμύρια ευρώ το 2023-24, 191 εκατομμύρια ευρώ το 2024-25 και 209 εκατομμύρια ευρώ το 2025-2026», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλο-βρετανικής συνάντησης κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ