ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία έτοιμη να στείλει μαχητικά MiG-29 στο Κίεβο τον επόμενο μήνα

Η Πολωνία έτοιμη να στείλει μαχητικά MiG-29 στο Κίεβο τον επόμενο μήνα
Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει σοβιετικής τεχνολογίας MiG-29 στην Ουκρανία AP Photo

Σε συμφωνία για την επόμενη φάση της στρατιωτικής της υποστήριξης προς την Ουκρανία φαίνεται πως οδεύει η Πολωνία, αφού ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, (14/3) ότι η χώρα του μπορεί να στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 κατά τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει σοβιετικής τεχνολογίας MiG-29 στην Ουκρανία στο πλαίσιο συνασπισμού χωρών. Ωστόσο, εξαιτίας της διστακτικής στάσης των συμμάχων του Κιέβου σχετικά με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, δεν ήταν σαφές πόσο μακρά θα ήταν αυτή η διαδικασία.

«Μπορεί να συμβεί τις επόμενες 4-6 εβδομάδες», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μοραβιέτσκι όταν ερωτήθηκε σχετικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ δήλωσε ότι ο πολωνός ομόλογός του τού είπε κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στην Στοκχόλμη ότι η Βαρσοβία θα συμφωνήσει να δώσει MiG-29 στην Ουκρανία στο πλαίσιο από κοινού διαδικασίας.

Ο σλοβάκος υπουργός είχε δηλώσει τότε ότι ήρθε η στιγμή και για την χώρα του να λάβει αντίστοιχη απόφαση.

Οι νατοϊκές χώρες πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας βρίσκονται στην πρωτοπορία της υποστήριξης προς την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της.

Ειδικά η Βαρσοβία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο πείθοντας τους ευρωπαίους συμμάχους να βοηθήσουν με βαρέα όπλα στην Ουκρανία, κυρίως με τανκς, προς την αποστολή των οποίων ήταν αντίθετες πολλές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της γερμανικής.

Η Πολωνία έχει στείλει 14 γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ