ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στα άρματα Leopard 2

Ουκρανοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στα άρματα Leopard 2
Σύμφωνα με τον ισπανό εκπαιδευτή, οι ουκρανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας αποκομίσει «πολύ ικανοποιητική» AP

Δεκάδες ουκρανοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα στη Σαραγόσα της Ισπανίας εκπαίδευση τεσσάρων εβδομάδων στα άρματα μάχης Leopard 2A4.

Σημειώνεται πως η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να παραδώσει την άνοιξη έξι Leopard 2A4 στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ισπανό εκπαιδευτή, οι ουκρανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας αποκομίσει «πολύ ικανοποιητική» γνώση των αρμάτων μάχης Leopard.

Επικαλούμενος το κίνητρο και τη δίψα τους για εκμάθηση, ο λοχαγός Κοντρέρας είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ουκρανοί στρατιώτες είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να επιστρέψουν στα πεδία των μαχών.

Ένας από τους ουκρανούς στρατιώτες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης στα Leopard 2A4 είχε προσθέσει κάτω από το εθνόσημο στη στολή του ένα διακριτικό που έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το Κίεβο έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τους δυτικούς συμμάχους του για παραδόσεις προηγμένων αρμάτων μάχης προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, την ώρα που τα στρατεύματα της Μόσχας εντείνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία.

Τον προηγούμενο μήνα η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να παραδώσει έξι γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει άλλα τέσσερα αργότερα.

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ – μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία – έχουν γνωστοποιήσει ότι θα παραδώσουν συνολικά 48 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ