ΚΟΣΜΟΣ

Deutsche Welle: Κανείς δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Deutsche Welle: Κανείς δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας
Ο Λευκός Οίκος δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να «ανακτήσουν» το drone, ενώ σε γενικά πλαίσια δεν περιμένουν κλιμάκωση της κατάστασης AP Photo / Ariel Schalit, File

Πλήθος ερωτημάτων κυριαρχεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο, γύρο από το συμβάν της κατάρριψης του αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, το απόγευμα της Τρίτης (14/4). Πολλοί είναι είναι εκείνοι που θεώρησαν πως το συμβάν αυτό θα πυροδοτούσε την αρχή της εμπλοκή της Δύσης, στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτι που δεν θα επιθυμούσε σχεδόν κανείς, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κάνουν λόγο για ρίψη καυσίμων στο μη επανδρωμένο drone MQ 9 Reaper, την ώρα που εκτελούσε αναγνωριστική πτήση ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο, από δύο ρωσικά μαχητικά τύπου Su-27, το ένα εκ των οποίων φέρεται να ακούμπησε τον έλικα του, και αναγκαστικά το έριξαν στη θάλασσα.

Ο Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ανέφερε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, πως η αξιολόγηση του τι ακριβώς συνέβη είναι σε εξέλιξη.

«Νομίζω ότι με βάση τις ενέργειες των Ρώσων πιλότων είναι σαφές ότι ήταν ανασφαλείς και αντιεπαγγελματικές. Μιλούν από μόνες τους. Αυτό που είδαμε και πάλι ήταν μαχητικά αεροσκάφη να ρίχνουν καύσιμα μπροστά από το drone και στη συνέχεια να το πλησιάζουν τόσο κοντά, ώστε να καταστρέφεται πραγματικά ο έλικας του. Εκτιμούμε ότι πιθανότατα προκλήθηκε κάποια ζημιά και στο ρωσικό αεροσκάφος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την δική του μεριά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αρνείται εξαρχής πως τα ρωσικά μαχητικά ευθύνονται για ότι συνέβη, αλλά πήραν την ευθύνη για το γεγονός ότι το αναχαίτισαν, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται πως το «ακούμπησαν» στον έλικα, ή πως έριξαν καύσιμα.

Ο πρέσβης της Μόσχας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ κατηγορεί μάλιστα ανοιχτά τις ΗΠΑ, πως χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τη συλλογή δεδομένων για λογαριασμό των Ουκρανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS, υποστηρίζει πως είναι προφανές πως οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες, που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα από το καθεστώς του Κιέβου, για να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις.

«Τι κάνουν χιλιάδες μίλια μακριά από τις ΗΠΑ; Η απάντηση είναι προφανής, συλλέγουν πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα από το καθεστώς του Κιέβου για να επιτεθούν στις ένοπλες δυνάμεις και το έδαφός μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς, οι Ρώσοι θεωρούν τη Μαύρη Θάλασσα ως δική τους λίμνη» ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Τομ Κοράκι, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Από νομικής πλευράς πρόκειται για διεθνή ύδατα. Δεν τους αρέσει πραγματικά αυτό το γεγονός, αλλά σίγουρα από την άποψη του διεθνούς δικαίου προστατεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες από κάθε είδους ισχυρισμό ότι μπήκαν στον ρωσικό εναέριο χώρο ή κάτι ανάλογο» συμπλήρωσε επίσης.

Στο CNNi ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δηλώνει πως από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να «ανακτήσουν» το drone, και πως σε γενικά πλαίσια δεν περιμένουν κλιμάκωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ