ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση Microsoft: Κατασκοπεία ευρωπαϊκών οργανισμών από Ρώσους χάκερ

Έκθεση Microsoft: Κατασκοπεία ευρωπαϊκών οργανισμών από Ρώσους χάκερ
Pixabay

Σε μία σημαντική αποκάλυψη οδηγεί έκθεση, η οποία υποστηρίζει πως εδώ και μήνες, κατά τη διάρκεια του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, ευρωπαϊκοί στρατιωτικοί και μεταφορικοί οργανισμοί, έπεσαν θύμα κυβερνοεπίθεσεις από Ρώσους χάκερ.

Σύμφωνα με το CNNi και πληροφορίες που μεταδίδει Microsoft στους πελάτες της, οι συγκεκριμένοι χάκερς, οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις με τον στρατό, είχαν ως στόχο τους οργανισμούς αυτούς ενώ μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις διείσδυσαν επιτυχώς στα δίκτυά τους.

Η έκθεση της Microsoft, αποκαλύπτει πως παρά την αυξημένη αμυντική στάση των δυτικών κυβερνήσεων και εταιρειών τεχνολογίας, οι Ρώσοι μπορούν να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπίθεση και αυτό να γίνει αντιληπτό ακόμη και μετά από μήνες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, ειδικούς στα θέματα κυβερνοχώρου, είναι πιθανό οι Ρώσοι χάκερ να προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες και απόρρητα δεδομένα από δίκτυα που σχετίζονται με την άμυνα της Ουκρανίας, οι οποίες να φανούν χρήσιμες στο πεδίο μάχης και σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα δεν σημειώνουν «νίκες» στον πόλεμο.

Έπειτα από στοιχεία Ουκρανών αξιωματούχων, η Microsoft προχώρησε σε περεταίρω έρευνα του ζητήματος, και έτσι ανακάλυψε πως είχαν βρει ένα, άγνωστο μέχρι τότε στους Ουκρανούς, ελάττωμα στο λογισμικό των email της Microsoft μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2022.

Έτσι ο τεχνολογικός κολοσσός, την Τρίτη 14/3, προέτρεψε τους πελάτες του να ενημερώσουν το λογισμικό τους, συμπληρώνοντας πως ήδη, λιγότεροι από 15 οργανισμοί είχαν στοχοποιηθεί ή παραβιαστεί.

Η Microsoft τον περασμένο Οκτώβριο, είχε στοχοποιήσει επίσης και μία άλλη ομάδα για επιθέσεις στην Ουκρανία και την Πολωνία, η οποία συνδέεται επίσης με το GRU.

Οι κινήσεις των Ρώσων χάκερ

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν μια τεχνική για να κλέψουν στοιχεία σύνδεσης από οργανισμούς-θύματα και στη συνέχεια προσπάθησαν να διεισδύσουν περαιτέρω στα email τους, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται οι οργανισμοί που έχουν στοχοποιηθεί.

Η Microsoft κατηγόρησε μια ομάδα χάκερ, την οποία ήδη οι ΗΠΑ έχουν συνδέσει με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, καθώς έχουν επίσης ισχυριστεί παλαιότερα πως είχαν παραβιάσει τους διακομιστές της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών ως μέρος μιας σαρωτικής προσπάθειας να υπονομεύσουν την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, ωστόσο από πλευράς της η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες.

Το CNN επικοινώνησε τόσο με τη Microsoft, όσο και με τη Ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον σχετικά με το συμβάν, και από τη μεριά τους αξιωματούχοι των ΗΠΑ, δηλώνουν έτοιμοι και προετοιμασμένοι για πιθανή επίθεση από χάκερ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ