ΚΟΣΜΟΣ

Με απαγόρευση στις ΗΠΑ απειλούν το TikTok, αν δεν πουληθεί το κινεζικό μερίδιο

Το λογότυπο της εφαρμογής Tik Tok (AP Photo/Matt Slocum)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι το TikTok θα πρέπει να πωληθεί διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πιθανή απαγόρευση στη χώρα.

Η εφαρμογή, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, κατηγορείται ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια εξαιτίας των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από εκατομμύρια χρήστες.

Ένα αίτημα για αλλαγή ιδιοκτησίας, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Wall Street Journal (WSJ), επιβεβαιώθηκε στο BBC από το TikTok.

Ωστόσο, η εταιρεία είπε ότι μια αναγκαστική πώληση δεν θα άλλαζε τις ροές δεδομένων ή την πρόσβασή της.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Για χρόνια Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι δεδομένα από τη δημοφιλή εφαρμογή θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το WSJ, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει η ByteDance να εκποιήσει το TikTok για να δημιουργήσει μια σαφή απόσταση από την Κίνα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), η οποία επιβλέπει τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, συνέστησε ομόφωνα την εκχώρηση της ByteDance από την TikTok.

Ένας εκπρόσωπος του TikTok είπε ότι δεν αμφισβητεί την αναφορά της WSJ και επιβεβαίωσε ότι είχε έρθει σε επαφή με το CFIUS. Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι τα ρεπορτάζ ήταν υπερεκτιμημένα και δεν ήταν σαφές τι σημαίνει στην πράξη η «εκποίηση».

«Αν ο στόχος είναι η προστασία της εθνικής ασφάλειας, η εκποίηση δεν λύνει το πρόβλημα: μια αλλαγή ιδιοκτησίας δεν θα επιβάλλει νέους περιορισμούς στις ροές δεδομένων ή την πρόσβαση» είπε ο εκπρόσωπος.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια είναι με τη διαφανή προστασία των δεδομένων χρηστών και των συστημάτων των ΗΠΑ με βάση τις ΗΠΑ».

Η πρώτη απειλή για απαγόρευση ήρθε από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης παρόμοια άποψη για το κοινωνικό δίκτυο.

Το TikTok συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων των χρηστών του, όπως και το Instagram και το Twitter.

Μπορεί να λάβει βιομετρικά δεδομένα από τους χρήστες και έχει πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας. Ο φόβος είναι ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να περάσουν στην κινεζική κυβέρνηση.

Η TikTok λέει ότι έχει αναλάβει μια προσπάθεια να μεταφέρει όλα τα δεδομένα με έδρα τις ΗΠΑ στις ΗΠΑ ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που ονομάζει Project Texas. Η εταιρεία είπε στο BBC News ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο.

Η εξέλιξη έρχεται μια εβδομάδα αφότου ανακοινώθηκε στη Γερουσία νέα νομοθεσία που θα επεκτείνει την εξουσία του προέδρου να απαγορεύει το TikTok σε εθνικό επίπεδο.

Ο περιοριστικός νόμος θα επέτρεπε στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να δηλώνει επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια, εταιρείες που συνδέονται με το εξωτερικό.

Το TikTok απαγορεύεται σε κυβερνητικά τηλέφωνα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Shou Zi Chew, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης