TECH

Tik Tok: Στο «χορό» των απαγορεύσεων μπαίνει και ο Καναδάς

Tik Tok: Στο «χορό» των απαγορεύσεων μπαίνει και ο Καναδάς
Μετά τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σειρά έχει η απαγόρευση από την καναδική κυβέρνηση PIXABAY (ΑΡΧΕΙΟ)

Έναν ακόμη αποκλεισμό δέχθηκε τη Δευτέρα (27/2) η κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, Tik Tok, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση του Καναδά, η οποία, όπως και άλλες πριν από εκείνη, επικαλείται λόγους ασφαλείας.

Ειδικότερα, η καναδική κυβέρνηση απέκλεισε την εφαρμογή από τις υπηρεσιακές συσκευές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η εφαρμογή αυτή συνιστά κίνδυνο για το απόρρητο και την ασφάλεια.

Παράλληλα, απέτρεψε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να κατεβάσουν την εφαρμογή στο μέλλον, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Ο κύριος λόγος για τον οποίο προχώρησε στην απόφαση αυτή, είναι η εκτίμηση πως οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων από το TikTok παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου.

Η διεύθυνση του TikTok, από την πλευρά της, δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση του Καναδά, καθώς όπως επισημαίνει εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωση που εστάλη μέσω e-mail «εκδόθηκε χωρίς να αναφέρει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με το TikTok και χωρίς να υπάρξει προηγούμενη επικοινωνία μαζί μας για να συζητήσουμε τυχόν ανησυχίες πριν ληφθεί αυτή η απόφαση».

Ομοσπονδιακές και επαρχιακές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου του Καναδά ερευνούν από κοινού την εφαρμογή, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη συλλογή, τη χρήση και την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών από την πλατφόρμα.

«Για το ευρύτερο κοινό, η απόφαση χρήσης μιας εφαρμογής ή μιας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι προσωπική επιλογή», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. «Ωστόσο, οι οδηγίες του καναδικού Κέντρου για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο του Ιδρύματος Ασφάλειας Επικοινωνιών (Cyber Centre) αναφέρουν ισχυρή σύσταση στους Καναδούς να κατανοήσουν τους κινδύνους και να αξιολογήσουν μόνοι τους την κατάσταση, προτού αποφασίσουν ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουν».

Η κίνηση του Καναδά είναι άλλο ένα πιθανό αγκάθι στις σινο-καναδικές σχέσεις, οι οποίες είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, πιο πρόσφατα για τις κατηγορίες της Οτάβα ότι η Κίνα προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές της και ότι έκανε δραστηριότητες αεροπορικής και θαλάσσιας επιτήρησης.

Το Πεκίνο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και προέτρεψε την Οτάβα να σταματήσει αυτό που περιέγραψε ως αδικαιολόγητες εικασίες και συκοφαντίες.

«Σερί απαγορεύσεων» από ΗΠΑ και ΕΕ

Την αρχή στην απαγόρευση της εφαρμογής έκαναν οι ΗΠΑ με τις τελευταίες πολιτείες που υιοθέτησαν την απόφαση αυτή στις 20 Δεκεμβρίου του 2022, να είναι η Λουϊζιάνα και η Δυτική Βιρτζίνια, καθώς, όπως ισχυρίστηκαν οι αντίστοιχες αρχές, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευτούν ηλεκτρονικές συσκευές που ανήκουν στην κυβέρνηση, από τυχόν παρακολουθήσεις από την Κίνα.

Επισημαίνεται πως, στις ΗΠΑ πέραν της ανησυχίας ότι η Κίνα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για την παρακολούθηση Αμερικανών, ένας ακόμα λόγος για την απόφαση απαγόρευσης, αφορά την επιβολή λογοκρισίας στο περιεχόμενο των αναρτήσεων.

Από την πλευρά του, το TikTok αποκρίθηκε πως η εταιρεία είναι «απογοητευμένη από το γεγονός ότι τόσες πολλές πολιτείες ακολουθούν την πολιτική τάση στις ΗΠΑ για την ενεργοποίηση πολιτικών που στηρίζονται σε αβάσιμες πληροφορίες και ψέματα για το TikTok. Οι πολιτικές αυτές, δεν θα προσφέρουν κάτι στην ενίσχυση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας».

Στη συνέχεια, ακολούθησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να ανακοινώνει στις 23 Φεβρουαρίου την απαγόρευση της χρήση του TikTok, από το προσωπικό του θεσμού, για τους ίδιους λόγους ασφαλείας και ιδιαίτερα στο φόντο της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση.

Εν κατακλείδι, φαίνεται πως η κίνηση αυτή, αποτελεί αποτέλεσμα της ανησυχίας των δυτικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα του Λευκού Οίκου, πως οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν την κινεζική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών της, στη συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων, με ιδιαίτερη έμφαση σε σημαντικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ